Tot despre hamsteri...

Tot despre hamsteri...

Iulian CuciureanuJul 25, '18

Vă gândiți vreodată la posibilitatea de a avea un hamster ca animal de companie? Citiți cu atenție aceste informații înainte de a merge la magazinul de animale de companie pentru a vă asigura că veți lua un hamster sănătos.

1)      Alegerea unui hamster ca animal de companie:

Hamsterii sunt animale de companie populare pentru copii. Sunt rozătoare mici, care trăiesc de obicei aproximativ doi ani, de regulă trăiesc mai bine dacă sunt crescute singure. Diferitele specii de hamsteri sunt recunoscute prin trăsături care îi diferențiază și orice potențial proprietar ar trebui să știe aceste aspecte înainte de a alege unul pentru a fi luat acasă.

  • Hamsterii chinezești: acești hamsteri micuți nu sunt la fel de obișnuiți ca și alte rase de hamsteri. Mulți oameni greșesc deseori confundându-i cu hamsterii pitici. Hamsterul chinezesc este foarte asemănător cu un șoarece, însă fără a avea coada lungă. Există doar două culori disponibile: crem cu tente gri și pieptul alb și alb cu o dungă gri pe spate.
  • Hamsterii pitici: există mai multe specii de hamsteri pitici, cum ar fi Roborovskis și cei albi de Rusia, fiind asemănători hamsterilor chinezești. Date fiind dimensiunile sale reduse, hamsterul pitic este un animal de companie mai potrivit copiilor mari, cu atât mai mult cu cât are tendința ca, atunci când este luat în mâini, să facă mișcări bruște și poate să cadă.
  • Hamsterii sirieni: hamsterii sirieni îi regăsim în mai multe variante de culoare și sub diferite denumiri, cum ar fi hamsteri aurii și cei numiți "ursuleții de pluș". Blana sa mătăsoasă este de culoare aurie-roșiatică, fiind apropiată de corpul său mic și compact.

2)      Asigurați-vă că hamsterul pe care îl alegeți este sănătos:

Nu fiecare hamster din magazinul de animale de companie are o stare bună de sănătate. Mutarea de la pet-shop într-o casă nouă poate fi o perioadă stresantă pentru puii de hamster, aceștia se pot îmbolnăvi deseori. Trebuie să învățați cum să alegeți un hamster sănătos și ce să urmăriți la el după ce îl duceți acasă.

Hamsterii tineri sunt cei mai ușor de îmblanzit, deoarece, cel mai probabil, vor fi mai prietenoși de la început. Este indicat să alegeți un hamster activ, care nu pare să aibă un spate umed sau ochi apoși. Dacă o cușcă pare să aibă câțiva hamsteri bolnavi, este recomandat să evitați cumpărarea unui hamster din acest grup deoarece bolile hamsterilor sunt foarte contagioase și ușor transmisibile.

3)      Cuști pentru hamsteri:

Alegerea cuștii pentru un hamster este un proces complex deoarece pe piață există multe tipuri, de diferite mărimi, forme și culori. Pentru a alege cea mai bună cușcă pentru hamsterul tău trebuie să ții cont de siguranță, întreținere, bugetul disponibil, mărimea cuștii și nu în ultimul rând, specia hamsterului.

Cuștile din sârmă sunt de obicei concepute astfel încât să existe o anumită porțiune pe unde hamsterul să se poată cățăra. Cuștile din plastic nu au bare pe care să se poată urca hamsterul, dar pot fi expandate cu tuburi de plastic pentru alpinism.

  • Cușca cu gratii: Simplă sau cu etaj, această cușcă are de obicei o bază de plastic, iar pereții sunt confecționați din gratii. Este indicat să aibă și gratii orizontale pentru ca hamsterul să se poată cățăra. Cușca cu gratii este potrivită pentru hamsterii Sirieni, deoarece aceștia sunt mai mari și nu pot evada printe spațiile dintre gratii.
  • Cușca de plastic: Este confecționată în totalitate sau în cea mai mare parte din plastic non-toxic. Aceasta surprinde prin culorile plăcute și design-ul interactiv. Cușca de plastic este potrivită pentru hamsterii pitici, deoarece aceștia sunt mai mici de statură și nu pot rămâne blocați în tuburile din plastic.
  • Acvariul: Acvariile sunt făcute în mod normal din sticlă sau plexiglas. La această cușcă capacul este cel mai important. Acesta trebuie să fie prevăzut cu găurele mici, care să asigure o circulație bună a aerului și totodată să împiedice evadarea hamsterului dumneavoastră.

Indiferent de tipul de hamster pe care îl veți alege, o idee bună este să vă dotați cuștile cu pat, o sticlă de apă, o roată, jucării de mestecat și alte lucruri necesare înainte de a fi aduși acasă.

4)      Dieta hamsterului:

Hamsterul este un rozător omnivor ce nu face mofturi la mâncare. El mânâncă cu plăcere atât vegetale, cât și carne. Alimentația hamsterului dumneavoastră trebuie să fie compusă din mixurile de cereale, grăunțe și semințe care se găsesc în pet-shopuri. Această hrană constituie o dietă echilibrată și va menține hamsterul sănătos. Periodic este bine să îi oferiți și fructe și legume proaspete.

5)     Jucării pentru hamsteri:

Hamsterii par doar la prima vedere animale liniștite. De fapt, ei sunt foarte curioși și foarte activi. Unora le place să alerge, alții adoră să rătăcească prin tuneluri. Din acest motiv, este necesar să alegeți jucării pentru animalul dumneavoastră de companie ținând cont de caracterul lui. Puteți cumpără aceste jucării din Pet-Shopuri sau puteți chiar folosi unele dintre jucăriile pe care deja le aveți.

Ca întotdeauna, dacă aveți întrebări legate de tipul de hamster și de nevoile specifice de îngrijire, asigurați-vă că vorbiți cu medicul veterinar sau cu oamenii de la un magazin specializat de animale de companie.

Surse:

  • https://www.thesprucepets.com/hamsters-overview-1238973;
  • https://www.infohamsteri.ro/;
  • https://www.toateanimalele.ro/;

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate