Este hamsterul animalul de companie potrivit pentru dumneavostră?

Este hamsterul animalul de companie potrivit pentru dumneavostră?

Livia OnceriuJul 16, '18

Există o serie de factori importanți de care trebuie să țineți cont atunci când decideți dacă un hamster este animalul potrivit pentru voi și familia dumneavoastră. Sunt multe specii de hamsteri  care  se deosebesc prin caracteristici și aspect. Deoarece toți hamsterii au cam aceeași durată de viață și necesită îngrijire asemănătoare, asigurați-vă că ați ales hamsterul (unul sau mai mulți) cel mai potrivit pentru dumneavoastră.

Rase de hamsteri:

Vă vom prezenta cele trei rase de hamsteri care se gasesc în mod obișnuit spre vânzare în magazinele de animale de companie. Diferitele rase de hamsteri nu se recomandă să fie păstrate împreună. Unii  hamsteri  se simt  cel mai bine ca animale de companie solitare, iar altele  sunt sociabile și se bucură de compania altora. Dacă alegeți să aveți mai mulți hamsteri într-o singură casă, asigurați-vă că ați determinat sexul hamsterului și că v-ați gândit doar la un singur gen. Dacă aveți sexe mixte într-o singură cușcă, probabil veți avea pui de hamsteri foarte  curând.

 •           Hamsterii sirieni reprezintă tipul cel mai obișnuit, fiind tinuți ca animale de companie. Aceștia ar trebui păstrați într-o cușcă, singuri (se vor lupta dacă vor fi ținuți împreună). Ei pot fi ușor de îmblânzit și de manevrat. 
 •           Hamsterii pitici (hamsterul Campbell, hamsterul rusesc alb de iarnă și hamsterul Roborovski) sunt mult mai sociabili și preferă compania altor hamsteri din aceeași specie. Ei sunt rapizi și agili, fiind puțin mai greu de manipulat.
 •           Hamsterii chinezești sunt de dimensiuni similare cu hamsterii pitici, dar nu sunt cu adevărat hamsteri pitici. Uneori se înteleg bine cu alți hamsteri chinezești, dar de cele mai multe ori preferă să stea singuri. Acest tip de hamsteri pare să fie foarte prietenos, totodată, fiind rapid și agil.

Durata de viață a unui hamster:

Diferitele specii de hamsteri au o durată de viață ușor diferită, totuși, toți hamsterii par a trăi timp de aproximativ 2 ani.

 • Hamsterul  Sirian: de la 2 la 3 ani;
 • Hamsterul pitic " Campbell " sau Hamster rusesc alb de iarnă: de la 1,5 la 2 ani; 
 • Hamsterul pitic rusesc alb de iarnă: 1,5 până la 2 ani;
 • Hamsterul Roborovski: de la 3 la 3,5 ani;
 • Hamsterii chinezi: între 2,5 și 3 ani;

Dimensiune și habitat:

Diferitele specii de hamsteri se pot dezvolta foarte mult, unii hamsteri ajungând să aibă și 18 cm. Asigurați-vă că ați înțeles cât de mult poate crește hamsterul dumneavoastră și că îi asigurați habitatul potrivit pentru dimensiunea lui.

 • Hamsterul Sirian: 15 – 18 cm;
 • Hamsterul pitic " Campbells " sau Hamster rusesc de iarnă: 10 cm;
 • Hamsterul pitic rusesc alb de iarnă: 8 – 10 cm;
 • Hamsterul Roborovski: 5 cm;
 • Hamsterii chinezești: 10 cm - spre deosebire de alți hamsteri, au și o coadă lungă.

Va fi nevoie să alegeți o cușcă suficient de mare, sigură și ușor de curățat. Din păcate, cuștile standard pe care le veți găsi la magazinul de animale de companie nu sunt "o mărime potrivită tuturor" în ceea ce privește speciile de hamsteri. Un hamster sirian va avea nevoie de un alt tip de cușcă decât de un hamster chinezesc.

Ca întotdeauna, dacă aveți întrebări legate de tipul de hamster și de nevoile specifice de îngrijire, asigurați-vă că vorbiți cu medicul veterinar sau cu oamenii de la un magazin specializat de animale de companie.

 

Surse:

 1. https://www.thesprucepets.com/is-a-hamster-the-right-pet-for-you-1238971;
 2. https://www.infohamsteri.ro/;
 3. https://www.toateanimalele.ro/;

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate