Zgomot? Fiecare om cu păsărelele lui!

Zgomot? Fiecare om cu păsărelele lui!

Iulian CuciureanuJun 28, '18

Păsările nu sunt animale domestice. Animalele domestice au fost crescute de sute de ani pentru a trăi în grija oamenilor și sunt distincte de strămoșii lor sălbatici. Păsările, ca animale de companie nu sunt diferite de rudele lor sălbatice - sunt specii indigene ale altor țări.

Păsările sunt active și curioase și trebuie să li se ofere suficient spațiu pentru a se deplasa și a se juca. O pasăre trebuie să aibă un spațiu în care să poată zbura, fie în aer liber sau într-o încăpere sigură (cu ferestre acoperite, fără a avea în apropiere pisici sau câini, ventilatoare de tavan etc.). Păsările cu aripile tăiate pot face, de asemenea, exerciții fizice cățărându-se,prin legănări și dat din aripi, dacă au un spațiu generos de joacă cu structuri adecvate. Toate păsările necesită o dietă variată, nu doar semințe sau pelete, ci și boabe de fasole, fructe și legume. Expunerea la lumină și somnul sunt foarte importante pentru păsări. Acestea au nevoie de cel puțin 4 ore de expunere la radiațiile UVA și UVB de la lumina soarelui sau de iluminare cu spectru complet pentru a le furniza vitamina D, care promovează absorbția vitaminei A, a cărei lipsă afectează sănătatea căilor respiratorii superioare. Păsările trebuie să aibă cel puțin 10 ore de somn în fiecare noapte.

Papagalii mari și mici au în comun zgomotul  și  distrugerea diverselor obiecte. Vocalizele (ciripirea și vorbirea) sunt o parte importantă a comunicării sociale a papagalilor. Păsările mănâncă continuu pe tot parcursul zilei, picurând și aruncând bucăți de mâncare oriunde. Acestea sunt programate instinctiv pentru a mesteca și ciuguli așchii de lemn, indiferent dacă este vorba despre o jucărie, o ramă foto din lemn sau o piesă de mobilier. Păsările vor ciupi, de asemenea, cablurile electrice, hârtia și perdele.

Toți papagalii au o durată lungă de viață. În funcție de specie, pot trăi între 20-50 de ani sau chiar mai mult. Grija pentru o pasăre este adesea o responsabilitate pe toată durata vieții. Papagalii sunt extrem de sociabili și au fost comparați cu copii mici în ceea ce privește nevoile vieții lor emoționale și sociale, dar, spre deosebire de aceștia, nu cresc niciodată.

Cum alegem o colivie?

Locuințele adecvate sunt importante și pentru bunăstarea păsărilor. În timp ce cuștile ornamentate din epoca victoriană sunt cele mai decorative, ele sunt mai potrivite pentru plante decât pentru păsări. Păsările au nevoie de spațiu pentru a-și întinde aripile, a se cățăra și juca. Având în vedere că păsările mici, cum ar fi canarii,sau zebrele australiene sunt rareori lăsate să zboare în aer liber în jurul casei din motive de siguranță, aceștia au nevoie, de asemenea, de spațiu suficient pentru a zbura. Datorită dimensiunilor mici, canarii și cintezele ar putea avea spațiul lor de zbor într-o cameră mică, în condiții de siguranță pentru păsări.

Recomandarea noastră este să cumpărați o cușcă atât de mare ca spațiu și resurse cât vă puteți permite. Un aspect important care trebuie avut în vedere este legat de distanța dintre barele coliviei care trebuie să fie adecvată dimensiunii păsărilor dumneavoastră. Iată câteva linii de referință: păsări mici (canari ) 0,95-1,11cm, păsări medii ( papagali mici) 1,27-1,9cm, păsări mari (amazoane - gri african) și păsări foarte mari (cocoți, macawi) 1,9-2,54cm. Materialele pentru confecționarea cuștilor ar trebui să fie foarte robuste și fără conținut de plumb și zinc. O cușcă mai mare permite mai mult loc pentru exercițiu și pentru amplasarea de jucării. Păsările inteligente se bucură de jucăriile care se pot dezmembra și de nodurile pe care le pot desface. Jucăriile ar trebui să fie adecvate dimensiunilor lor și să fie fabricate din materiale care să nu le facă rău. Schimbați frecvent jucăriile pentru a păstra interesul păsărilor și nu uitați că păsările de dimensiuni mari și cele de dimensiuni foarte mari au nevoie de exerciții zilnice in cușcă, pentru a rămâne active atât fizic cât și mental. Majoritatea păsărilor sunt mai fericite dacă mai au o pasăre însoțitoare de dimensiuni adecvate sau chiar una din specia sa. Dar înainte de a aduce acasă cea de-a doua pasăre și de a o introduce în cușcă, este indicat să o țineți în carantină într-o încăpere separată, până când veți fi siguri de sănătatea nou-venitei, în urma consultațiilor veterinare. Se poate recomanda o perioadă de izolare de 14-30 de zile înainte de a le permite păsărilor să împărtășească același spațiu.

Calitatea aerului pentru păsări de colivie

Păsările sunt foarte sensibile la calitatea aerului, spre deosebire de oameni, o pasăre înlocuiește aproape tot aerul din plămâni la fiecare respirație. Deoarece nu rămâne aer în plămâni în timpul ciclului de respirație al păsărilor, acestea transferă mai mult oxigen și mai mulți factori poluanți în timpul fiecărei respirații. Nu este indicat să fie expuse la fum de tutun, la vaporii chimici (spray de păr, detergenți etc.) sau la materialele acoperite cu teflon. Expunerea păsărilor la inhalanți toxici poate provoca moartea imediată iar expunerea cronică la alți factori toxici poate produce moartea prematură.

Un alt motiv pentru care calitatea aerului contează atunci când creștem păsări de colivie este transmisia unor boli aviare ca Chlamidioza (psitacoza) și tuberculoza aviară, prin aer de la păsări la om. Aceste boli pot provoca tulburări semnificative, în special pentru persoanele cu sistem imunitar scăzut. De asemenea, păsările au pe suprafața penelor așa numitul "praf de pene" - particule de praf, care pot agrava astmul la unele persoane. Este recomandat ca în   locuințele în care trăiesc păsări ca animale de companie sa aibă instalate filtre de aer de tip HEPA în camerele în care sunt acestea, pentru a controla nivelul de alergeni.

Păsările au nevoie de îngrijire adecvată din partea unui medic veterinar specializat în păsări, chiar dacă uneori aceasta poate fi foarte costisitoare. Veterinarul vă va recomanda, probabil, testarea completă și testele de diagnosticare la prima achiziție a păsării; în plus, nu trebuie neglijate nici examenele anuale. Păsările mai mici necesită aceeași examinare veterinară la intervale regulate de timp.

Când toate lucrurile merg bine, au o locuință sigură, o nutriție adecvată, o îngrijire veterinară și o mulțime de stimulente psihice și fizice, cât de mult poate trăi o pasăre de colivie?

  • Canarii – în medie 8-16 ani, posibil 20-30 ani.
  • Cintezele- în medie 3-6 ani, posibil mai mult de 20 de ani.
  • Perușii- în medie 8 ani, posibil 20 de ani.
  • Turturele - în medie 8-12 ani, posibil 20 de ani.
  • Papagalii Conure - în medie 10-20 ani, posibil 40 de ani.
  • Papagalii de Amazon - în medie 20-30 ani, posibil mai mult de 50 de ani.
  • Papagalul Cacadu - în medie 25-40 de ani, posibil mai mult de 80 de ani.
  • Macaws - în medie 25 de ani (mic) / 40 de ani (mare), posibil 40 de ani / 80 de ani.

Nu uitați să asigurați apă și hrana necesară pentru păsări, căci altfel ele ar putea să vă părăsească cu mult mai repede decât v-ați fi așteptat!

 

Surse:

  1. Monica Engebretson, Coordonator , Institutul pentru Protecția Animalelor
  2. Biblioteca Petfinder

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate