Cum să îngrijim dantura la câine

Cum să îngrijim dantura la câine

Livia OnceriuMay 13, '17

Ați constatat cu neplăcere apariția unui miros urât, persistent, în gura cainelui dvs.? Halena urât mirositoare apare la 80% din câinii cu vârsta peste 3 ani. Afectarea danturii este cea care provoacă acest fenomen deranjant, mai ales pentru cei ce obișnuiesc să alinte animalul de companie, de aproape.

Cu cât înaintează în vârstă halena este mai greu de suportat de oamenii din jur dar și de câine pentru ca în același timp apare durerea la nivelul dinților și gingiei. Tratamentul stomatologic este scump, o știm cu toții, chiar și pentru câine. Ce putem face să prevenim îmbolnavirea animalului dar și costurile ridicate ?

Ce este boala periodontală?

La oameni sunt mai frecvente cariile, la câini mai des apare boala periodontală sau inflamația gingivală în jurul rădăcinii dinților. Acumularea de tartru, format dintr-un amalgam de reziduuri de hrană, bacterii, proteine din saliva care se întărește și se depune la baza dintelui ca un inel colorat în galben-maroniu, determină iritația gingiei. 

Inflamația cronică numită gingivită,  ce se manifestă prin fenomene care variază progresiv în timp, începând cu înroșirea gingiei, dureri și sângerări la atingere, până la slăbirea susținerii dintelui și pierderea lui. Pe măsură ce gingia se retrage de pe dinte, se formează pungi de infecție în jurul bazei, de unde și mirosul fetid asociat acestor afecțiuni ale dinților.

Cu excepția tratamentului stomatologic care va fi necesar mai devreme sau mai târziu, o metodă verificată de reducere, întârziere a procesului inflamator gingival, este periajul dentar. Câinii care beneficiază de o toaletare a dinților zilnic, au o respirație mai puțin mirositoare și necesită tratamente costisitoare stomatologice, mult mai rar.

Cel mai ușor este să învățați câinele cu aceasta manevră de igiena de la o vârstă fragedă, dar dacă ați pierdut momentul, trebuie să știți că un câine adult poate fi dresat cu răbdare și multe și gustoase recompense, să accepte un periaj dentar zilnic.

Halena mai poate fi acoperită prin administrare de clorofila (Vanofil) sub forma de tablete, substanță care absoarbe mirosurile neplacute.

 

Ce aveți nevoie pentru un periaj dentar?

Pasta de dinți pentru câini exista în numeroase variante de aromă(VANOCARE), toate fiind destinate să atragă și devin parte din recompensă. Pasta de dinți pentru oameni face spumă, este cateodată prea aromată, sau conține fluor care nu este recomandat la câini.

Periuța de dinți trebuie să fie moale, ca pentru copii și să nu provoace leziuni la nivelul gingiei, sau puteți folosi periuța degetar, sistem de periaj special conceput pentru câini.

 

Cum învățăm un câine să accepte periajul dentar ?

Începeți prin a pune pe deget o cantitate mică de pastă și lăsați câinele să o lingă. Dacă o acceptă, continuați punând de asemenea o cantitate mică de pastă pe o bucată mică de material textil umed sau chiar un tampon demachiant curat. Aplicați cu blândețe o presiune constantă pe dinți și gingii pînă se obișnuiește cu senzația.  Cresteți presiunea pe măsură ce toleranța de manevră crește, nu uitați să dați mici recompense pe parcurs.  După acceptarea acestui pas treceți la folosirea periei de dinți sau a periei-degetar.

Trucuri

Trebuie sa ajungeți să curațați fiecare dinte, zilnic măcar timp de 5 secunde.

  • Mișcarea circulară trebuie să atingă într-un unghi de 45°, marginea gingiei.
  • Pentru a evita lezarea gingiei inflamate sau nu, evitați mișcările bruște sau presiunea prea mare de-a lungul maxilarului.
  • Aveți de curățat numai experiorul dinților, din față,  de la caninii ascuți sub formă de colți, până la măselele din fundul gurii. Pe fața internă a dinților curățarea o face limba câinelui.
  • Dacă gingiile sângerează déjà, este bine să consulați mai întâi un veterinar pentru un prim periaj profesional, după care puteți menține efectul benefic, continuând cu un periaj zilnic la domiciliu.
  • Dacă halena coexistă  déjà cu modificări de culoare a dinților, retragerea gingiilor și tartru din abundență, trebuie să apelați la profesioniști pentru detartraj. Oricât de mult sau frecvent ați peria dinții câinelui, în această situație nu ajută.

 

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate