Training pentru necunoscut! Vom fi pregătiți la următorul cutremur?

Training pentru necunoscut! Vom fi pregătiți la următorul cutremur?

Livia OnceriuSep 28, '16

Calamitățile naturale nu pot fi încă prevăzute, dar putem să ne pregătim să acționăm cât mai bine cu putință în situații imprevizibile!

Autoritățile locale discută depre planuri de răspuns la dezastre, dar prioritățile lor sunt deocamdată salvarea vieților omenești și securizarea bunurilor, chiar dacă mai reusesc să salveze și câte un animal de companie. S-a întâmplat după cutremurul de 6,2 pe scara Richter ce a zuguduit centrul Italiei și a distrus orasul Amatrice, când pe 28 septembrie, la 32 zile după seism, a fost găsită în viață o pisica Rocco.

La atât de puține zile după acest mare cutremur care a făcut 297 de victime, zona seismică de tradiție de la noi din țară - Vrancea – a dat semne serioase de activare acum câteva nopți, dezlănțuind energii ce ne-au făcut să trăim din nou spaime ancestrale.

Așa mi-am pus întrebarea: ce facem cu animalele de companie în caz de cutremur?

Cheia supraviețuirii este să fim pregătiți, fie că e vorba de noi sau de animalele noastre de companie.

Un prim pas este să facem o listă de probleme pe care ar trebui să le avem în vedere ca să ne pregatim de reacție la dezastre:

Zonele periculoase din locuință

Identificați obiecte grele (inclusiv mobilier) care pot să se răstoarne sau să cadă (care apoi vor trebui fixate mai bine, securizate), ferestrele, vitrinele care se pot sparge, traseul conductelor de gaz și modul cum pot fi închise, locația buteliilor de gaz, recipientelor cu substanțe toxice sau inflamabile etc., zone care vor trebui evitate în caz de adăpostire sau evacuare la calamități naturale și nu numai.

Locurile ”sigure”

Fiecare tip de calamitate are specificul ei în modul de identificare a zonelor mai ”sigure”. Cele mai multe accidente se produc atunci când ne deplasăm dintr-un loc în altul pe parcursul evenimentului, în căutarea unui loc mai ferit.

Trebuie să identificați asemenea locuri considerate mai sigure în fiecare locuință/încăpere, unde să se regăsească toți membri familiei, dar și alte puncte ce pot fi folosite pentru protecție individuală.

Pentru cutremur, de exemplu, se consideră mai sigur tocul ușilor, grinzile, dar se poate folosi drept adăpost și o masă cu blat solid de lemn sau un birou. Pereții interiori sunt mai siguri decât cei exteriori. Ce este socotit bun pentru om, este bun și pentru companionul său. Deci succesiunea de acțiuni recomandate la cutremur este: duck (feriți-vă într-o zonă mai sigură), cover (acoperiți capul), hold (mențineți poziția până la încetarea cutremurului).

Pentru tornade (pentru că apar și în zona noastră geografică), sunt bune încăperi interioare, închise, cu puține geamuri, cum sunt băile.

În caz de incendiu trebuie să cunoașteți planurile de evacuare a cladirii și să aveți la îndemână o lesă pentru a putea părăsi domiciliului cu animalul de companie în siguranță. Folosiți un prosop pentru a acoperi gura și nasul atât pentru dvs. cât și pentru animalul de companie, pentru a evita inspirarea fumului.

Exerciții de evacuare:

Repetiția e mama învățării! Cât timp vă ia să ieșiți pe poartă cu toată familia, inclusiv animalul de companie, sau să vă suiți în mașină? Cât timp vă ia să părăsiți zona periculoasă mergând pe jos? Vă trebuie rute de evacuare și proceduri care să fie cunoscute de toți membrii familiei; stabiliți puncte de întâlnire în afara locuinței, o listă de persoane de contact pentru situația în care sunteți despărțiți etc.

În cazul în care ar fi necesar să părăsiți locuința (incendii, inundații, tornade etc.) trebuie să aveți în vedere că adăposturile organizate de administrația locală nu primesc animale de companie. În caz de dezastru trebuie să aveți o locație de rezervă pentru a adăposti câinele sau pisica dvs. Acesta poate fi un cabinet veterinar, o pensiune pentru animale, sau casa unui prieten. Pentru transport ar fi bine să aveți o cușcă specială. Animalul trebuie să se simtă în largul lui și să cunoască acest tip de transport.

Căile de acces

Asigurati-vă că toate ușile și ferestrele se deschid ușor, că toate camerele au cel puțin 2 ieșiri. Nu încuiați niciodată cuștile câinilor, nu țineti câinii în zone greu accesibile din afară.

Provizii de urgență

Apă, hrană, medicamente

Deși câinele și pisicile pot supraviețui o saptămână și mai mult fără hrană, pentru perioada în care nu sunteți acasă iar animalul de companie este singur, asigurați-vă că are o provizie de hrană (hrănitori automate) și apă la îndemână (de exemplu nu puneți capacul pe vasul WC și nu folosiți produse caustice la curățarea lui).

Asigurați provizii de apă și mâncare pentru cel puțin 3 zile; socotiți 5 kilograme de hrană uscată și 10 litri  de apă în containere etanșe depozitate într-un loc sigur. Improspătați stocul periodic, pentru a fi mereu în termen de valabilitate.

Mentineți o trusă de dezastre complet echipată. Pentru proprietarii de animale de companie aceasta trebuie să conțină în primul rând o trusă de prim ajutor, apoi o lesă și o zgardă de rezervă cu tag (brecloc cu numele animalului), perie pentru blană, șampon, prosop, o jucarie, castroane pentru apă și hrană, sticlă cu apă, hrană pentru o zi, precum și orice medicament este administrat uzual. Mai adăugați lanternă, baterii rezervă, aparat radio pe bază de baterii și toate cele necesare familiei: apă, hrană, medicamente, pături, schimburi de haine etc.

Nu uitați că o zgardă se poate pierde în situații de urgență, iar câinele speriat, dezorientat va putea fi identificat și recuperat mai ușor dacă este microcipat!

În fiecare familie trebuie să existe un membru desemnat să aiba grijă de animalul de companie, în așa fel încât nici o altă persoană să nu fie în pericol, căutându-l.

În exteriorul clădirilor feriți-vă de cabluri electrice căzute pe jos etc. Câte și mai câte se pot spune despre aceste situații...

Sunt multe surse din care vă puteți informa și vă sugerez să completați informația pe care v-o transmitem, sperând că veți fi mai bine pregătiți pentru a reacționa eficient și a vă proteja pe voi și pe prietenii voștri patrupezi.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate