SOMNUL LA CAINI

SOMNUL LA CAINI

Livia OnceriuOct 27, '21

Viața unui câine pare foarte relaxantă: se ridică din culcuș, iese afară pentru nevoi, intră, ia o gustare și merge înapoi la culcare. Apoi se trezește iar, iese din nou afară, ia cina și apoi se întoarce pentru un nou pui de somn.

Deși poate părea mult timp petrecut dormind, acest program este, de fapt, normal.

Cât timp dorm câinii în fiecare zi?

În medie, majoritatea câinilor își petrec aproximativ 50% din timpul zilei dormind - aproximativ 12 ore, dintr-o perioadă de 24 de ore. Cățeii mici, câinii de talie mare și câinii mai în vârstă pot dormi mai mult, în timp ce câinii de rasă mică și câinii de lucru pot dormi mai puțin.

În plus față de perioada din zi pe care o petrec dormind, câinii vor petrece apoi încă 30% din timpul cât sunt treji, „lenevind”. La fel ca în cazul oamenilor, leneveala este atunci când un câine este treaz, dar nu face mai nimic - doar stă liniștit. De obicei, timpul de leneveală este petrecut în poziție culcată, urmărind lumea trecând și, în general, bucurându-se de lipsa de activitate.

Deci, rezultă că 80% din ziua unui câine este dedicate odihnei, timp în care câinele nu face mai nimic.

 

De ce dorm câinii atât de mult?

Câinii dorm mult mai mult decât oamenii. Dorm atunci când corpul lor le spune că au nevoie de somn – spre deosebire de oameni, care au program încărcat și nu ascultă întotdeauna semnalele corpului lor.

Somnul este foarte important pentru câini.

Pe tot parcursul zilei, activitatea creierului câinelui, consta în stocarea datelor aleatorii din mediul extern si intern. Organizare acestor date se petrece în timpul somnului deci nu refuzați câinilor timpul de odihnă.

Somnul ajută la dezvoltarea creierului, îmbunătățește memoria și capacitatea de învățare a câinelui, precum și sistemul imunitar.

Mulți experți presupun, de asemenea, că lipsa somnului poate contribui la o dispoziție proastă a câinelui.

Câinii de rasă mare, cățeii pui și câinii seniori au nevoie de o perioadă de somn mai lungă. Câinii de talie mai mare trebuie pur și simplu să muncească mai mult pentru a-și mișca corpul, consumă mai multă energie și este nevoie de timp pentru a-și reveni după acest efort.

Câinii tineri aleargă în jurul lor, explorând totul și arzând toată energia. Apoi, se prăbușesc și dorm adânc până când corpul lor și-a revenit și este gata pentru un alt moment de joacă.

De asemenea, câinii mai în vârstă au nevoie de mai mult somn pentru a-și ajuta corpul să-și revină din activitățile zilnice.

 

Ce se întâmplă dacă câinele meu doarme toată ziua?

Este important pentru medicii veterinari ca stăpânii animalelor de companie să observe modificări ale modului de somn ale câinelui.

Condiții precum diabetul și bolile de rinichi ar putea fi motivul schimbării ritmului normal de somn al câinelui. Unele dintre principalele motive pentru care câinii mai în vârstă pot dormi mai mult decât de obicei sunt hipotiroidismul (o tiroidă subactivă), bolile de inimă sau artrita.

Un alt aspect care trebuie urmărit de către proprietari este modul în care se trezește câinele. Majoritatea câinilor se vor trezi destul de repede și, dacă există suficientă motivație (cum ar fi o lesă sau o gustare), se vor întinde, se vor ridica din culcușul lor și vor fi gata de plecare.

Medicii veterinari își fac griji atunci când câinii sunt foarte greu de trezit sau dacă nu pot fi motivați să facă lucrurile care le plac în mod normal. Dacă observați la câinele dumneavoastră că doarme mai mult decât în ​​mod normal sau că îi este greu să se trezească, stabiliți o întâlnire cu medicul veterinar.

Veterinarul poate efectua teste pentru a depista afecțiunea care îl determină pe cățel să își prelungească timpul de odihnă obișnuit.

Ce se întâmplă dacă câinele meu este neliniștit noaptea și nu reușește să adoarmă?

Vârsta este un alt factor când vine vorba de întreruperi ale somnului, câinii mai în vârstă având uneori mai multe probleme în a adormi decât puii de câine sau câinii adulți mai tineri.

La fel ca mulți oameni în vârstă, unii câini seniori (în special cei diagnosticați cu disfuncție cognitivă canină, o afecțiune similară bolii Alzheimer) pot manifesta semne de confuzie și neliniște pe măsură ce apare seara.

Acest lucru poate fi controlat cu medicamente în multe cazuri. Unele animale vor răspunde favorabil la plasarea unei lumini de veghe lângă locurile lor preferate de dormit, precum și la lăsarea unui televizor sau a unui radio aprins la un volum redus.

O problemă și mai frecventă o reprezintă câinii mai în vârstă, care trebuie să iasă mai des să urineze. Deși acest lucru poate avea o bază medicală, poate reprezenta, de multe ori, pur și simplu o schimbare a programului câinelui dumneavoastră și poate fi complet normal pentru acesta.

Mergeți la o consultație la medicul veterinar dacă câinele dumneavoastră are nevoie brusc să iasă noaptea. În acest caz, asigurați câinelui condițiile pentru a-și putea face nevoile mai frecvent noaptea, indiferent dacă este vorba de așezarea unui covoraș absorbant în așternut, scoaterea la plimbare noaptea sau folosirea unei  uși speciale care să-i permită câinelui accesul catre exteriorul locuintei.

În majoritatea cazurilor, există motive identificabile pentru câinii care sunt neliniștiți noaptea. Contactarea medicului veterinar pentru a ajuta la identificarea cauzei și, dacă este posibil, a elimina factorul declanșat este cea mai bună soluție pe termen lung.

Pentru câinii care sunt prea anxioși, produsele cu feromoni, sub forma de  spray, sau produsele pe baza de plante pot ajuta la calmarea și stabilizarea lor. Pentru ceilalți câini, medicația pentru reducerea stării de agitație și inducerea stării de somn ar trebui eliberată sub consilierea medicului veterinar.

Poate fi nevoie de puțină perseverență, încercări și erori pentru a afla ce funcționează cel mai bine pentru inducerea somnului la câinele dumneavoastră, dar cu ceva muncă de detectiv și ajutorul medicului veterinar, majoritatea câinilor vor sforăi fericiți toată noaptea (și în cea mai mare parte a zilei!) 

 

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate