Ciuma - ucide din nou?

Ciuma - ucide din nou?

Livia OnceriuAug 18, '17


 

La mijlocul de sezonului puricilor, stăpânii animalelor de companie ar trebui să fie în alertă maximă pentru a se asigura că pisica sau câinele nu este infestat cu purici. Măsura preventivă este și mai urgentă pentru cei din Albuquerque, New Mexico, SUA, unde autoritățile au confirmat acum o lună că o pisică a murit de ciuma potrivit The Associated Press, iar mai recent în Arizona au apărut cazuri similare. https://www.washingtonpost.com/news/to-your-health/wp/2017/08/15/two-arizona-communities-120-miles-apart-see-evidence-of-the-plague/?utm_term=.f48f300e9bcc.

 

Presa internațională semnalează cazuri noi în SUA, în zone unde nu a mai fost întâlnită ciuma de la sfârșitul anilor 1990. În zona Europei și în zona României mai ales, cazuri de ciumă la animale sălbatice nu au mai fost descoperite de mai bine de 20 de ani, ne-a declarat Dr. Gheorghe Gheorghe de la IDSA, iar pe site-ul ofical A.S.V.S.A nu este menționată nici o alertă cu privire la acest subiect. Dar să nu uităm că recent s-au comunicat cazuri la oameni de antrax nu mai departe decât în Banat. Scepticii vor spune: nu este același tip de transmitere, nu este aceiași bacterie, dar în materie de boli infecțioase grave, a preveni este cea mai simplă alegere. Iar ciuma nu a dispărut de tot. Anual pe glob sunt identificate cazuri noi, iar Organizația Mondială a Sănătății anunță orice recrudescență, cum ar fi situația din Madagascar de la sfârșitul anului 2016, începutul lui 2017. http://www.who.int/csr/disease/plague/en/.

 

Prevenirea este esențială pentru stăpânii interesați de animale de companie din regiunile unde se declară oficial reapariția bolii. Întrucât ciuma nu este singura boală ce poate fi transmisă de la purice la câine și pisică, este necesar de urmat un tratament preventiv eficient împotriva puricilor https://www.vanellivet.info/collections/pentru-pisici-antiparazitare-externe/products/antipoux-cat-spot-on , pe toată perioada caldă anului. Există unele produse care resping efectiv puricii și îi împiedică să muște, așa numitele produse repelente, în timp ce alte produse ucid parazitul după ce s-a hrănit cu sângele animalului de companie https://www.vanellivet.info/collections/totul-pentru-caini/products/antipoux-dog-spot-on . Cea mai eficientă prevenție în acest caz este ceva repelent, deoarece mușcătura poate răspândi boala https://www.vanellivet.info/collections/totul-pentru-caini/products/vanprotect-spray .

 

Ciuma este o boală care este cauzată de bacteria Yersinia pestis. Această bacterie care a avut un efect devastator asupra omenirii, de-a lungul timpului, este, de obicei, răspândită prin mușcături de purici de la rozătoare infectate sau iepuri care transmit boala la câine sau pisică și apoi la om.

 

Ciuma se manifestă cu semne ce includ letargia, lipsa apetitului, febră și deshidratare.  Ciuma este împărțită în trei tipuri: bubonică, care provoacă ganglioni limfatici umflați și dureroși (numiți buboes) și leziuni ale pielii; septicemică, care apare în sânge și adesea este secundară unei infecției bubonice și forma pneumonică, care afectează plămânii și este considerată cea mai gravă, deoarece este cea mai contagiosă, răspândind bacteria prin secreții respiratorii (tuse, strănut).

 

Dacă oamenii suspectează că animalul lor de companie a fost expus la bacterii care cauzează ciuma, sau orice altă boală contagioasă, transmisă de la purici, ar trebui să caute îngrijire veterinară imediat, iar dacă animalul bolnav este fără stăpân sau nu se cunoaște stăpânul, ar fi mai bine să contactați autoritățile veterinare locale.

 

În timp ce pisicile sunt mai vulnerabile (probabil pentru că sunt mai predispuse la uciderea și consumul de rozătoare decât câinii), toți stăpânii de animale de companie ar trebui să fie în stare de alertă, deoarece bacteriile ciumei pot fi transmise de la animale la oameni și invers.

Stăpânii animalelor de companie ar trebui să încerce să limiteze comportamentul de vânătoare / ucidere, pe care îl au câinii și pisicile, deoarece acesta este un alt mijloc semnificativ de răspândire a ciumei, atunci când animalele de companie mănâncă un rozator mic (șoarece, șobolan, iepure) infectat și apoi transmit boala la om prin zgârieturi, mușcături sau secrețiile lor respiratorii, mai ales dacă este o componentă pneumonică.

Altă cale de transmisie este prin intermediul puricilor infectați cu sânge de la rozătoare bolnave, care pot migra la animalul de companie și apoi la om,

 

Din fericire, ciuma se poate trata cu antibiotice de rutină, cu condiția să fie recunoscută. Spitalizare animalelor de companie, într-o zona izolată este obligatorie, tratamentul fiind cel cu antibiotice împreună cu susținerea hidratării cu fluide intravenoase și scăderea febrei. Testele pentru titru de anticorpi, care identifică bacteria, pot dura până la o saptamână. Când există certitudinea că animalul de companie nu mai este contagios, el poate fi externat.

 

 

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate