Salvarea de la moartea prin căldură a copiilor și animalelor de companie vine cu legea

Salvarea de la moartea prin căldură a copiilor și animalelor de companie vine cu legea

Livia OnceriuJun 14, '19

De la 1 iulie 2016 în statul Vermont din USA se aplică o nouă lege care permite persoanelor care găsesc un copil sau un animal de companie închis în mașină, pe căldură, și care dă semne de stres termic, să intervină pentru o operațiune de salvare prin pătrundere în respectivul vehicul părăsit de proprietar, fără repercursiuni din partea legii pentru forțarea intrării în autovehicul.

Legi similare se aplică deja și în alte state sudice cum ar fi Florida și Tennessee, unde căldurile neobișnuit de mari și neglijența părinților sau proprietarilor de animale de companie face victime, 16 cazuri de deces la copii prin expunere la căldură în autoturisme au fost raportate deja numai în acest an.

Cazurile de animale de companie decedate din cauze similare nu se raportează dar se presupune că sunt în număr și mai mare. Alte state pregătesc legi similare: California, Massachusetts și Michigan.

Cetățenii sunt învățați să verifice că vehicolul este întradevar încuiat, apoi după ce eliberează copilul sau cainele care da semne de stres, anunță poliția și asteptă sosirea unui echipaj de urgență. Eforturile de eliberare trebuie să aducă minime daune mașinii și se recomandă să lase un mesaj scris pentru proprietarul mașinii.

Într-un caz de eliberare forțată raportat de curand în presa din Statele Unite, se vorbea despre un copil sub 1 an lăsat singur în mașină într-o parcare de supermarket și care a fost găsit în șoc termic de doua persoane. Acestea au spart geamul șoferului, au dat un prim ajutor copilului oferidu-i apă, învelindu-l într-o pătura umedă și ținându-l la racoare până au sosit ajutoarele solicitate telefonic. Poliția a rămas lângă autovehicul și a constat că mama a ieșit din supermarket, cu încă doi copii, după 45 de minute.

Pe timp călduros într-o mașină închisă temperatura poate crește rapid în decurs de câteva minute punând în pericol viața unui copil sau a unui animal de companie.

Chiar dacă la noi în țară nu există încă asemenea lege, putem vedea și la noi prin parcări, animale de companie lăsate fără supraveghere în mașini închise, iar temperaturile acestei veri ne fac să ne gândim cu îngrijorare la posibile accidente.

SaveSave

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate