Reumatismul la câini și pisici

Reumatismul la câini și pisici

Livia OnceriuJan 17, '201 comment

Artrita este una dintre cele mai comune afecțiuni observate la animale de companie începând cu vârsta de adult. La anumite rase, sau în anumite condiții cum ar fi obezitatea sau traumatismele, câinii și pisicile mai tinere pot deasemeni suferi modificări artritice. Imaginea de mai jos ne arată o articulație normală.

Artrita provoacă modificări în cadrul articulațiilor afectate, care devin dureroase, inflamate, deformate și cu mobilitate redusă.

Artrita la pisici poate fi deosebit de greu de observat. Multe pisici artritice pur și simplu devin mai puțin active. Adesea, această schimbare de comportament corespunde faptului că pisica îmbătânește, iar proprietarul unei pisici poate presupune pur și simplu că schimbarea este normală atunci când, de fapt, pisica poate să-și scadă nivelul de activitate, deoarece suferă de artrită. 

Pe măsură ce câinii îmbătrânesc, suprafețele cartilaginoase ale articulațiilor lor încep să se subțieze, iar celulele cartilagiului mor. Când celulele mor, ele eliberează enzime care provoacă inflamația capsulei articulare și eliberarea excesului de lichid articular. Se pot dezvolta creșteri osoase suplimentare (osteofite). Odată cu subțierea cartilajului, spațiul articular normal se îngustează și osul de sub cartilaj se deteriorează.

Chiar dacă durerea nu este totdeauna primul semn pe care îl putem observa, ea este responsabilă pentru alte semne pe care le asociem frecvent cu această afecțiune degenerativă. Iată câteva dintre semne.

Șchiopătatul

De obicei se observă fie utilizarea mai curând a unui membru fie schiopatatul, în funcție de articulația atinsă de boală. In alte situații, după un început de schiopătare pe un membru, articulația pare că se încălzește și aparent se mobilizează mai ușor.

Dificultate în deplasare

Câinele cu artrită va urca cu greutate scările, sau nu va mai putea urca în mașină și nu va mai sări pe canapea ca să-și facă culcuș. Activități care înainte erau plăcute și ușor de realizat cum ar fi alergatul după o minge, devin acum un chin. Pisicile cu artrită nu mai sar pe masă sau pe alte suprafețe înalte datorită disconfortului provocat de durere.

Afectarea coloanei vertebrale

Modificările de tip artritic pot apare la orice articulație nu numai la membere. Poate fi afectată coloana, care se poate manifesta de exemplu ca o deformare- o cocoașă - sau cu paralizii la unul sau la ambele membre posterioare.

Oboseala cronică

Aparent animalul de companie obosește mai des și mai repede decât de obicei, ceea ce pentru câini de exemplu se traduce prin plimbări mai scurte și nu foarte plăcute și mai multe ore petrecute dormind sau pur și simplu lipsite de activitate. Animalul încearcă la început să-și limiteze mișcările din cauza apariției durerilor, apoi lipsa de activitate duce la scăderea masei musculare iar leziunile din articulații pot bloca complet mobilitatea unui membru.

Nervozitate

Animalele artritice au dureri la mișcare, la schimbarea poziției, când se schimbă vremea și sunt irascibile. Ele pot mârâi, ne arată colții sau chiar mușcă din senin, atunci când le mângâiem sau le luăm în brațe, pentru că aceste manevre pot declanșa durerea.

Atrofie musculară

Animale de companie artritice dezvoltă de multe ori atrofia musculară până dispare țesutul muscular din cauza inactivității și a lipsei de utilizare a mușchilor. Un animal de companie cu mușchii atrofiați la picioare va avea un picior care arată mai subțire decât un picior normal.

Linge, mușcă zona afectată

Animale de companie care sunt afectate de artrită pot, de asemenea, să înceapă să lingă, să mestece sau să-și muște zone ale corpului, care sunt dureroase. Se poate ajunge chiar la situația de a provoca inflamații ale pielii și pierderea părului în zonele afectate.

Tratamentul artritei

Deși artrita nu poate fi vindecată, există totuși variate remedii și proceduri care reduc durerea și încetinesc evoluția proceselor degenerative. Dacă bănuiți că animalul dvs. de companie suferă de artită, primii pași ar fi suplimentare alimentației cu substanțe condroprotectoare cum sunt produsele din gama Chondrolight sub formă de pulbere de administrat în mâncare lichidă sau tablete Chondro-light , atenuarea durerii prin masaj folosind gama de geluri Vanogel. Gândiți-vă cum să faceți viața mai ușoară pentru animalul dvs. de companie care a îmbătrânit și consultați medicul veterinar când durerea devine constantă.

 

Intră în magazinul nostru online și vezi produsele noastre >>>

Comentarii (1)

Machedonschi on Jan 27, '20

Este foarte adevărat ceea ce am citit , din păcate am trecut prin asemenea perioade cu un ciobănesc german fetiță , care din păcate nu mai este , mulțumesc pentru sfaturile pe care le-ați publicat .

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate