Coprofagia la câini

Coprofagia la câini

Iulian CuciureanuDec 4, '18

Coprofagia sau ingerarea de materii fecale este de fapt, un comportament normal pentru un cățeluș. Deși nu este deloc plăcut, acesta apare datorită unei cauze fundamentale. Dacă această cauză nu este abordată corespunzător și în timp util, comportamentul acesta nedorit are șanse mari să devină un obicei recurent.

Pentru început, nu fiți imediat alarmați atunci când observați comportamentul ciudat al cățelului dumneavoastră. Reacționarea rapidă, într-un mod alarmant, poate face mai mult rău decât bine și poate duce chiar la probleme de coprofagie sau chiar apariția altor probleme comportamentale.

Consumul de fecale poate debuta atunci când un cațeluș este încă puiuț. În această etapă, este normal ca mama să mănânce scaunul cățeilor. Ea face acest lucru atât pentru a păstra culcușul curat, cât și pentru a proteja cățelușii de eventualii prădători care ar putea fi atrași de miros. (Nu contează faptul că nu există prădători în casa dumneavoastră, acesta este un comportament evolutiv primitiv – în sălbăticie, animalele făceau același lucru cu puii lor). Femela face acest lucru din momentul în care puii se nasc, până când sunt înțărcați, iar cățelușii care se află în proces de cunoaștere și dezvoltare, își imită mama în mod natural în tot ceea ce face.

Mama se oprește, de obicei, din acest comportament atunci când puii sunt suficient de mari și au început să mănânce alimente solide și pot ieși în afara cuibului pentru a defeca. Puii, în schimb, pot continua acest comportament de imitare al mamei, până în momentul în care ajung la vârsta maturității. Este un comportament învățat, alături de curiozitatea naturală a cățeilor, care îi determină să miroasă, să guste și chiar să mănânce fecalele proprii sau ale altor câini. Pentru a descuraja acest comportament, înainte ca animăluțul de companie să fie gata să meargă la noua sa casă, este de responsabilitatea crescătorului să curețe întotdeauna după cățeluș, înainte ca acesta să apuce să dezvolte acest comportament indezirabil.

Alte cauze pentru apariția coprofagiei la câini:

După cum s-a menționat anterior, nu este neobișnuit să-ți găsești cățelușul mănând fecalele proprii sau ale altor câini. Cu toate acestea, câinii care primesc o dietă bine echilibrată și bogată în nutrienți ar trebui să uite treptat de acest comportament. Dacă cățelul continuă să mănânce fecale, în ciuda tuturor încercărilor de a-i stopa comportamentul, va trebui să consultați un medic veterinar pentru a identifica problema.

Iată câteva dintre cauzele asociate în mod obișnuit cu coprofagia:

Digestie slabă:

Câinele poate să nu digere hrana în mod corespunzător. Acest lucru se datorează faptului că alimentele au un conținut scăzut de substanțe nutritive digerabile și au fost eliminate, în mare parte, în același mod în care au fost ingerate, sau deoarece cățelul are o problemă cu sistemul său digestiv. În aceste cazuri, materiile fecale ale cățelului miros destul de asemănător cu alimentele pe care tocmai le-a mâncat. Pentru cei dintâi, trecerea la o hrană de calitate superioară poate rezolva acest lucru. Pentru cei din urmă (dacă schimbarea alimentației nu ajută), va trebui să consultați medicul veterinar.

Plictiseala:

Plictiseala poate fi o altă cauză pentru apariția coprofagiei. Dacă un cățeluș este lăsat singur pentru o lungă perioadă de timp, el poate dezvolta acest comportament ca o metodă anti-plictiseală.

Stresul:

Stresul va determina adesea cătelușii și câinii adulți să-și mănânce propriul scaun. Acest lucru poate fi provocat de stresul mutării într-o nouă casă, sau din multe alte motive. De aceea, nu trebuie să induceți mai mult stres cățelului, pedepsindu-l, atunci când observați acest comportament.

Foamea:

Paraziții intestinali pot elimina substanțele nutritive benefice organismului cățelușului dumneavoastră, determinându-l astfel să încerce să-și completeze dieta cu tot ceea ce poate găsi de mâncare. În aceeași notă, cățelul dumneavoastră poate pur și simplu să nu primească hrană suficientă în timpul zilei. Puii cresc și majoritatea trebuie hrăniți de două sau trei ori pe zi. Dacă aveți întrebări cu privire la cât de mult sau cât de des ar trebui să vă hrăniți cățelușul, discutați cu medicul veterinar.

Atenţia acordată:

Dacă ați atenționat deja de mai multe ori acest comportament la câinele dumneavoastră, cățelul poate continua comportamentul doar pentru a căpăta aceeași reacție din partea stăpânului. Chiar dacă reacția este una negativă, câinele o percepe ca pe o atenție deosebită din partea ta.

Fără motiv:

În cele din urmă, puii și câini adulți pot dobândi acest comportament doar pentru că le place să o facă. Nu există întotdeauna o explicație satisfăcătoare pentru acest tip de comportament și cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să încercați să împiedicați câinele să o facă, distrăgându-i atenția și îndepărtând materiile fecale cât mai repede posibil.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate