Boli reumatice la animalele de companie

Boli reumatice la animalele de companie

Livia OnceriuOct 28, '16

Afectarea articulațiilor sau reumatismul, este una dintre cele mai comune afecțiuni observate la animale de companie începând cu vârsta de adult. Dacă este afectată membrana care căptușește articulația este vorba de reumatism inflamator denumit artrită iar dacă se degradează lent cartilajul articular este artoza sau reumatismul degenerativ.

Există cauze favorizante în ambele tipuri de afectare articulară: la anumite rase, sau în anumite condiții cum ar fi obezitatea sau traumatismele. Câinii și pisicile mai tinere pot deasemeni suferi modificări ale articulațiilor cel mai frecvent fiind întâlnite artritele infecțioase, autoimune sau metabolice.

Artrita este o inflamaţie a membranei care căptuşeşte articulaţia. Organismul produce nişte substanţe care atacă această membrană. Artrita reprezintă denumirea generală a unei manifestări care apare în reumatismele inflamatorii

Citeste mai mult: adev.ro/nyy2jz
Artrita este o inflamaţie a membranei care căptuşeşte articulaţia. Organismul produce nişte substanţe care atacă această membrană. Artrita reprezintă denumirea generală a unei manifestări care apare în reumatismele inflamatorii

Citeste mai mult: adev.ro/nyy2jz

Ambele tipuri de reumatism provoacă modificări în cadrul articulațiilor afectate, care devin dureroase, inflamate, deformate și cu mobilitate redusă, în pusee acute - artrita sau printr-o evoluție îndelungată, crescătoare în cazul artrozei.

Pe măsură ce animalul de companie îmbătrănește, cartilajul articular se subțiază, celulele cartilaginoase mor si elimină în articulație enzime care creaza inflamație, se acumulează mai mult lichid în spațiul articular. În timp se erodează cartilajul, se micșorează spațiul articulațiilor, este afectat osul. Osteoartroza afectează articulațiile cel mai des și mai intens folosite.

Chiar dacă durerea nu este totdeauna primul semn pe care îl putem observa, ea este responsabilă pentru alte semne pe care le asociem frecvent cu această afecțiune degenerativă a articulațiilor. Iată câteva dintre semnele care pot apare:

Șchiopătatul

De obicei se observă fie utilizarea mai curând a unui membru, fie schiopătatul, în funcție de articulația atinsă de boală. In alte situații, după un început de schiopătare pe un membru, articulația pare că se "încălzește" și aparent se mobilizează mai ușor.

Dificultate în deplasare

Câinele cu artrită va urca cu greutate scările, sau nu va mai putea urca în mașină și nu va mai sări pe canapea ca să-și facă culcuș. Activități care înainte erau plăcute și ușor de realizat cum ar fi alergatul după o minge, devin acum un chin. Pisicile cu artoză nu mai sar pe masă sau pe alte suprafețe înalte datorită disconfortului provocat de durere.

Afectarea coloanei vertebrale

Modificările de tip artrozic pot apare la orice articulație nu numai la membre. Poate fi afectată coloana, care se poate manifesta de exemplu ca o deformare- o cocoașă- sau cu paralizii la unul sau la ambele membre posterioare.

Oboseala cronică

Aparent animalul de companie obosește mai des și mai repede decât de obicei, ceea ce pentru câini, de exemplu se traduce prin plimbări mai scurte și nu foarte plăcute și mai multe ore petrecute dormind sau pur și simplu lipsite de activitate. Animalul încearcă la început să-și limiteze mișcările din cauza apariției durerilor, apoi lipsa de activitate duce la scăderea masei musculare iar leziunile din articulații pot bloca complet mobilitatea unui membru.

Nervozitate

Animalele artritice au dureri la mișcare, la schimbarea poziției, când se schimbă vremea și sunt irascibile. Ele pot mârâi, ne arată colții sau chiar mușcă din senin, atunci când le mângâiem sau le luăm în brațe, pentru că aceste manevre pot declanșa durerea.

Atrofie musculară

Animale de companie artrozice dezvoltă de multe ori atrofia musculară până dispare țesutul muscular din cauza inactivității și a lipsei de utilizare a mușchilor. Un animal de companie cu mușchii atrofiați la picioare va avea un picior care arată mai subțire decât un picior normal.

Linge, mușcă zona afectată

Animale de companie care sunt afectate de artroză pot, de asemenea, să înceapă să lingă excesiv, să mestece sau să-și muște zone ale corpului, care sunt dureroase. Se poate ajunge chiar la situația de a provoca inflamații ale pielii și pierderea părului în zonele afectate.

Tratamentul artrozei

Deși artrozei nu poate fi vindecată, există totuși variate remedii și proceduri care reduc durerea și încetinesc evoluția proceselor degenerative. Printre acestea se numără tratamentele cu medicamente din gama antiinflamatoarelor steroidiene și nesteroidiene care au în comun reducerea procesului inflamator pe perioada tratamentului și care se deosebesc prin eficacitate și rapididatea cu care îți instalează efectul. 

Ambele clase au efecte secundare ce pot necesita întreruperea tratamentului.

Există și tratamente chirurgicale care pot duce la înlocuirea unei articulații artrozice cu una bionică, dar aceste tratamente au deficiența costurilor foarte mari.

În susținerea metabolismului cartilajului care este totdeauna afectat în artroză se administrează pe termen lung substanțe cu rol de supleere, protecție și antioxidanți sub formă de suplimente nutritive. Astfel se administrează glucozamina, condroitina, acid hialuronic, vit E, acizi grasi nesaturati Omega 3 si 6, săruri de mangan. Chondrolight Omega3

Consultați medicul veterinar dacă bănuiți că animalul dvs. de companie are o suferință articulară.

SaveSaveSave

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate