Animalele de companie și curățenia

Animalele de companie și curățenia

Iulian CuciureanuApr 5, '19

Pentru majoritatea dintre noi, a face un un duș sau o baie este de obicei o metodă de calmare, dincolo de a fi numai un ritual de curățare. Pentru animalele de companie în schimb, baia poate însemna orice, dar în mod sigur nu este o metodă foarte bună de relaxare. Înconjurat de apă, zgomot, limitarea spațiului, spălare și spumare, nu e de mirare de ce pisica sau câinele dumneavoastră pot oricând sări din cadă.

Din păcate, îngrijirea animalelor de companie este necesară. Minimizează împrăștierea mizeriei,  menține aspectul sănătos al blănii animalelor de companie, reduce alergiile atât pentru stăpân cât și pentru patruped, diminuând astfel șansele de infectare și de răspândire a murdăriei și germenilor în casa dumneavoastră.

În timp ce câinele sau pisica dumneavoastră nu vor sări de bună voie în cadă pentru a face baie - excepțiile susțin regula - puteți face ca timpul dedicat activității de spălare să fie pe cât posibil o experiență pozitivă, ușoară și rapidă, evitând o serie de greșeli frecvente:

Temperatura apei de spălare

Specialiștii în grooming sunt de acord, trebuie să optați  pentru o apă călduță. Apa prea caldă sau prea rece va produce un stimulent cu efect negativ pentru animalul dumneavoastră de companie, care l-ar putea determina să refuze baia pentru o perioadă lungă de timp.

Cum știm dacă temperatura apei este cea potrivită?  La fel cum ați proceda dacă faceți baie unui copil. Suprafața pielii de pe antebraț este mai sensibilă la temperatură decât pielea mâinilor, prin urmare acolo încercăm temperatura apei.

Presiunea jetului de apă

Cea mai ușoară modalitate de a vă îmbăia pisica sau câinele este folosirea unui duș  portabil sau duză de robinet a dușului de la cadă sau chiuvetă (dacă aveți unul, nu este nevoie să umpleți cada sau chiuveta cu apă atunci când vreți sa le faceți baie) dar zgomotul apei combinat cu presiunea acesteia poate uneori speria și chiar supăra animăluțul.

În loc să pulverizați jetul de apă direct pe blana lui, încercați să  mențineți o stare de calm, mângâindu-i ușor spatele  și folosind mâna ca intermediar între jetul de apă și corpul animalului. Câinele sau pisica va simți atingerea reconfortantă, spre deosebire de lovirea directă a jetului de apă. Odată ce observați că se simte în largul său, puteți îndepărta mâna - asigurându-vă  că animalul de companie este udat pe tot corpul.

Alegerea șamponulului

Nu luați în mod automat în calcul propriul șampon. Pielea unui animal are un Ph diferit față de cel al omului, șamponul tău va fi unul uscat pentru pentru pielea lui, chiar dacă are o compoziție "naturală" sau este un șampon  ușor și blând folosit pentru pielea fină a bebelușilor.

Informați-vă înainte de baie care sunt recomandările necesare  pentru cumpărarea șamponului, dar, în general, veți dori să căutați mărci care se folosesc în mod specific pentru pisici sau câini și va trebui să urmați întocmai instrucțiunile de folosire specificate  pe etichetă.  Șampoanele medicinale de uz veterinar, reprezintă o parte esențială în tratarea multor afecțiuni ale pielii. Herr șampon pentru câini cu extract de aloe vera, sau mușețel și gălbenele, Frau- șampon cu biotină pentru pisici, Dermovan- șampon cu sulf cheratolitic pentru câini și pisici.

Dacă animalul dumneavoastră are o piele sensibilă, testați mai întâi șamponul punănd 1-2 picături pe un plasture pe spatele piciorului și apoi după câteva ore căutați dacă există semne de iritare a pielii (atenție la iritația provocată de plasture!).

Săpunirea

Aplicați samponul pe blana udă a animalului de companie și apoi să-l lăsați să se înmoaie câteva minute, dar să stiți că nu veți elimina toată murdăria  în felul acesta. Masați  în mod  energic săpunul pe blana câinelui sau a pisicii, cu mâinile și cu degetele, timp de 4-5 minute. Începeți  mai întâi cu picioarele animaluțului și urcați încet  până în zona feței - zona cea mai sensibilă. Curățați-i fața cu un burete de bumbac sau cu un prosop umed și fiți atenți să evitați zona ochilor și a gurii. Urmăriți indicațiile de pe eticheta șamponului de uz veterinar, pentru a ști la ce să vă așteptați.

Spălați-le urechile la exterior (partea cu blană) cu puțin șampon turnat pe degetele dumneavoastră sau pe o lavetă umedă și bine stoarsă de bumbac. Înclinați capul animalului înainte de clătire (de exemplu, dacă spălați urechea stângă, înclinați partea stângă a capului în jos) pentru a împiedica apa să intre în canalul urechii și pentru a preveni în acest fel posibila iritare a urechii externe. Acordați o atenție deosebită și pernuțelor de pe laba picioarelor, deoarece aceste zone au celule sudoripare a căror secreție devine urât mirositoare.

Apoi clătiți șamponul de pe blana animalului folosind duza de la duș, inversând ordinea operațiunilor cu care ați început șamponarea. Începeți de la nivelul capului, continuați cu corpul și apoi mergeți până la picioare. În acest fel, dacă spuma săpunului a ajuns în ochii animalului tău, prin clătire va fi îndepărtată  imediat. Asigurați-vă după clătire că apa care curge  este  curată și fără nici un fel de spumă.

Tehnici de periere a blănii

Ar trebui să vă periați câinele sau pisica atât înainte, cât și după baie, spun specialiștii în grooming. Periajul poate fi dureros și inconfortabil dacă există ghemotoace sau noduri împâslite în blana animalului de companie.

Dacă animalul dumneavoastră de companie are firele de blană încurcate, aveți mai multe opțiuni: duceți-l mai întâi la un periaj profesionist, apoi începeți activitatea obișnuită de periere; folosiți la fiecare spălare un condiționer pe bază de silicon pentru descâlcire (de obicei se aplică pe blana umedă, apoi se piaptănă și apoi se clătește)-Vanocare-balsam de descalcire. În ambele situații  trebuie să știți că zona împăslită trebuie de obicei îndepărtată prin tăiere. Periajul nu va păstra doar blană fără fire încurcate, ci și o blana mai strălucitoare, find important ca starea de curățenie să se păstreze pe cât posibil între 2 băi.

Pentru rasele cu straturi duble de blană care se revarsă (cum ar fi Labrador Retrievers și Shephard), puteți să vă periați animalul în timp ce acesta este șamponat pentru că manevra vă ajuta să îndepărtați o parte din stratul  excesiv de murdărie, însă pentru toate celelalte rase, asigurați-vă că animalul de companie este cât mai uscat posibil înainte de a fi periat. Dacă blana lui este udă, ve-ți avea doar un “covoraș” blănos. Puteți chiar să așteptați până a doua zi pentru a fi uscat în întregime și pentru a peria blana acestuia.

O perie netedă sau un pieptene lung vor funcționa cel mai bine pentru majoritatea raselor. Unele  instrumente de periere și curățare sunt cunoscute  înțeapă sau zgârâie pielea și pot provoca infecții, așa că verificați de două ori înainte toate instrumentele pe care un îngrijitor profesionist le folosește. Un profesionist va fi, de asemenea, capabil să vă demonstreze modul corect de a peria animalul de companie de la cap și până la picioare.

Tehnica de uscare rapidă

Asigurați-vă că aveți prosoape curate pregătite înainte de baie (ultimul lucru pe care vi-l doriți este un animal de companie umed alergând prin casă) și, dacă aveți un câine, pregătiți câteva  prosoape pe jos și încă unul pentru a-l înfășura peste el în cazul în care vrea să se scuture în timpul băii. Utilizați un prosop pentru a presa ușor blana și cu care să absorbiti cât mai multă apă posibil. Există posibilitatea de a folosi foenul la o putere redusă și nu prea fierbinte, dar animalele se tem de zgomot și nu prea sunt încântate, dând semne de nervozitate, chiar dacă folosim mângâierea pe spate ca gest de calmare. Dacă temperatura încăperii este plăcută, iar blana va fi uscată parțial cu prosoape, restul se va usca in 20-30 min, în funcție de lungimea blănii. Pentru a îndepărta mirosul caracteristic de blană udă, folosiți dezodorizante de cameră specializate (vezi Vanoclair-odor controler) după ce ați încheiat procesul.

Când baia este facută prea des

Câinii și pisicile se îngrijesc în mod natural, astfel încât, probabil, nu trebuie să faceți baie animalului de companie mai mult de o dată pe lună. Prea multe băi pot elimina efectiv uleiurile naturale din blana animalului și pot provoca iritații ale pielii. Vorbiți cu medicul veterinar pentru a stabili cel mai bun program de îngrijire corporală și cel mai bun tip de șampon pentru rasa animalului dumneavoastră, în acest fel asigurâindu-i o stare de calm și un nivel de echilibru.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate