Toxoplasmoza- de la pisica la om

Toxoplasmoza- de la pisica la om

Livia OnceriuJul 11, '16

Toxoplasmoza este o boală  care atrage atenția mass-media în mod frecvent, deoarece poate infecta oamenii și este legată de prezența pisicilor.

La om infecția se manifestă cu o simptomatologie relativ ușoară asemănătoare celei cauzate de o gripă cu dureri musculare și ganglioni măriți și dureroși, ce durează câteva săptămâni. Mai rar pot apare probleme oculare. De fapt, boala poate fi destul de gravă pentru femeile gravide pentru că parazitul se transmite la făt și de asemenea  pentru persoanele cu imunitate scăzută.

Noi știm că pisicile, în condiții propice, pot elimina prin  fecale oochisti - forma din care se dezvoltă parazitul care cauzează toxoplasmoza, deoarece parazitul se dezvoltă și se multiplică numai la acest tip de gazde(feline). Cu toate acestea, știm că măsurile de precauție simple, cum ar fi procedurile de igienă practicate de rutină și evitarea consumului  de carne sau alte alimente nefierte, pot fi foarte eficiente în prevenirea răspândirii toxoplasmozei. 

Propagarea epidemiilor  de Toxoplasma gondii s-a pus pe seama  importanței oochisturilor eliminate prin fecale de către  pisicile infectate. Fecalele  pisicilor ajunse anual în mediu, în Statele Unite de exemplu, reprezintă un total de aproximativ 1,2 milioane de tone. Studii recente arată că încărcătura  anuală de  ouăchiști măsurată în anchetele comunitare este cuprinsă între 3 și  434 ouăchișți/m2 și este mai mare în zonele în care pisicile defecă selectiv.

Deoarece un singur oochist are posibilitatea de a provoca o  infecție, această încărcătură de ouăchiști reprezintă o problemă majoră pentru  sănătatea publică oriunde în lume. Eliminarea corespunzătoare a gunoiului provenit de la  pisică, menținerea  pisicilor  în interior, reducerea populației de pisici sălbatice și protejarea zonelor de joacă ale copiilor ar putea reduce încărcătura de  ouăchiști la care suntem expuși.

Cred că merită să subliniem, de asemenea, că, deși răspândirea toxoplasmozei prin  fecale a este  o problemă ce este urmărită, toxoplasmoza este departe de a fi singura boala care se răspândește prin deșeuri de origine animală. Iar  pisicile nu sunt singurele responsabile de răspândirea unor boli ce se transmit la om:

  • pisicile, câinii și animalele sălbatice (cum ar fi rozătoarele) pot răspândi limbrici prin fecale. Infecțiile cu viermi rotunzi pot fi deosebit de periculoase pentru copii, cauzând orbire, convulsii, și multe altele.
  • Leptospiroza este o boala care este de obicei răspândită prin urina contaminată, de către rozătoare și alte animale sălbatice, purtătoare frecvente ale bolii. Câinii pot răspândi boala la fel de bine.  Leptospiroză poate provoca boli grave și pune viața oamenilor în pericol.
  • Giardiaza este o altă boală care poate fi extinsă  la oameni prin contaminarea cu fecale de la animale a alimentelor sau a apei, deși,  importanța  câinilor de companie și pisicilor în  transmiterea acestei boli este discutabilă.

Acestea sunt doar câteva exemple de boli zoonotice care pot infecta oamenii cu transmitere de la animalele de companie.

Ca și în cazul toxoplasmozei, o igienă bună (și bunul simț) este importantă pentru a preveni răspândirea celor mai multe dintre aceste boli. 

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate