Stresat? Petrecerea timpului liber cu animalele de companie te-ar putea ajuta!

Stresat? Petrecerea timpului liber cu animalele de companie te-ar putea ajuta!

Livia OnceriuAug 16, '19

Dacă ați mângâiat vreodată un animal de companie pufos și moale, un câine, o pisică sau un iepuraș,  când sunteți supărat, probabil ați simțit încă de la prima atingere efectul  de liniștire și calmare dat de acest simplu gest.

Oamenii au numai de câștigat din interacțiunea cu animalele de companie mari sau mici, iar această “apropiere” poate avea valoare de terapie. Copii cu autism sunt ajutați prin terapia ecvină, care presupune interacțiune prin îngrijirea cailor. Oamenii sunt ajutați, de asemenea, ascultand cântecul greierilor, jucându-se cu delfinii sau uitându-se la mișcările unduitoare ale peștilor. Uneori, simpla vizionare a unor videoclipuri cu animale te face să te simți mai bine.

La nivel fizic, petrecerea timpului cu animalele de companie ne poate stimula funcționarea sistemului imunitar, scăderea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale precum și diminuarea senzației de durere.

La nivel emoțional, interacțiunile cu animalele de companie pot ajuta la diminuarea senzației de singurătate, la creșterea stărilor de fericire, la calmarea anxietății, la ușurarea disconfortului social și la reducerea durerii emoționale. De fapt, cercetătorii de la Universitatea de Stat din Washington au descoperit recent că mângâierea unui câine sau a unei pisici timp de 10 minute poate reduce semnificativ nivelul cortizolul (principalul hormon al stresului).

Deși nimeni nu poate ști cu precizie și siguranță ce consecințe au interacțiunile cu animalele de companie care se dovedesc a fi uneori atât de utile, există o serie de posibile teorii. Mulți susținători ai  terapiei cu animale de companie cred că poate  exista o explicație plauzibilă prin  înțelegerea ipotezei  biofiliei, care a fost propusă pentru prima dată în anul 1984 de către cunoscutul  biolog Edwars  O. Wilson. Acesta sugerează că oamenii posedă o tendință înnăscută de a căuta legături cu natura și alte forme de viață, că sunt atrași în mod natural de alte viețuitoare și astfel observarea lor este relaxantă.

Psihologia învățării sugerează că animalele de companie distrag atenția oamenilor de la lucrurile care îi deranjează și supără, permițându-le să se simtă mai calmi. Repetând acest lucru, în timp, devin mai puțin anxioși.

O altă teorie sugerează că animalele de companie facilitează implicarea socială și răspunde unor nevoi sociale. Când vă aflați în jurul unor animale de companie, aveți mai multe șanse să zâmbiți, să discutați și să vă simțiți bine în compania altora. Această reacție este similară cu modul în care oamenii răspund adesea la sugari sau copiii mici.

Dacă sunteți interesat să primiți un animal de companie în viața dumneavoastră, există o serie largă de opțiuni. Indiferent dacă alegeți o pisică sau un câine, tradiționalul hamster, dihorul sau broasca țestoasă, animale de companie mai puțin convenționale, rețineți că, la fel cum oamenii diferă în temperamente și nevoi și animalele de companie o fac. Așadar, este important să găsiți un animal de companie care să se potrivească bine cu dumneavoastră și cu stilul de viață pe care îl trăiți.

Pentru a vă bucura de animale fără să vă asumați întreaga responsabilitate de a deține unul, puteți lua în considerare și acțiunea de voluntariat la un adăpost pentru animale, încurajarea unui animal de companie sau participarea la antrenamentul animalelor de serviciu, cum ar fi câinii - ghid pentru nevăzători.

Dacă de multe ori sunteți anxioși, deprimați, stresați sau vă simțiți singuri, există multe modalități de a vă ajuta să depășiți aceste situații, una dintre ele fiind companie plină de dragoste a unui mic animal.

Intră în magazinul nostru online și vezi produsele noastre >>>

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate