Reducerea stresului la studenți cu ajutorul animalelor de companie

Reducerea stresului la studenți cu ajutorul animalelor de companie

Iulian CuciureanuAug 30, '19

Studiile universitare sunt stresante. Studenții au cursuri, proiecte și examene. De asemenea, unii dintre ei sunt nevoiți sa muncească pentru a se întreține.

Multe universități au instituit diferite programe speciale, denumite „Pet Your Stress Away”, în traducere "animalele de companie țin stresul departe de tine" unde studenții pot intra și interacționa cu pisicile și / sau câinii pentru a se relaxa.

Oamenii de știință ai Universității de Stat din Washington au demonstrat într-un studiu recent că, pe lângă îmbunătățirea stării de spirit a studenților, aceste programe pot fi de fapt  ușor adaptabile  și  au beneficii fiziologice care contribuie la reducerea stresului.

"Doar 10 minute sunt suficiente pentru a  avea un impact semnificativ", a spus Patricia Pendry, profesor asociat în Departamentul de Dezvoltare Umană al WSU. Studenții din studiul nostru, care au  interacționat cu pisicile și câinii au avut o reducere semnificativă a cortizolului, un hormon de stres major. Pendry a publicat aceste descoperiri împreună cu un  student  absolvent de la WSU, pe numele său , Jaymie Vandagriff, în revista"AERA Open" un jurnal de acces deschis publicat de Asociația Americană de Cercetare Educațională.

Acesta este primul studiu care a demonstrat reducerea nivelului de cortizol a elevilor în timpul unei interacțiuni din viața lor reală, mai rapid decât într-un cadru de laborator amenajat special.

Studiul a solicitat si implicat un număr de 249 de studenți din colegiu, împărțiți total aleator, în patru grupuri. Primul grup a avut permisiunea de a mângâia, pisici și câini timp de 10 minute. Puteau să se joace cu animalele de companie și în general, să stea cu acestea așa cum își doreau.

Pentru a compara efectele diferitelor expuneri alături de animalele de companie, al doilea grup a procedat la observarea directă a altor persoane care așteptau să le vină rândul. Cel de-al treilea grup a urmărit o prezentare power-point a acelorași animale de companie, în timp ce al patrulea grup a fost „lăsat în așteptare”.

Acești studenți și-au așteptat rândul într-o atmosferă liniștită timp de 10 minute fără a avea asupra lor telefoane mobile, diferite  materiale de citit sau alți stimuli externi, dar li s-a comunicat că vor experimenta interacțiunea cu animalele de companie în scurt timp.

Mai multe probe de salivă au fost colectate de la fiecare participant, începând de la primele ore ale dimineții. După ce toate datele au fost adunate și procesate, s-a constatat că studenții care au interacționat direct cu animalele de companie au arătat un nivel semnificativ mai scăzut de cortizol în salivă.

„Știam deja că studentilor le place să interacționeze cu animalele de companie și că îi ajută să experimenteze emoții pozitive”, a spus Pendry. „Ceea ce am dorit să punem în evidență a fost aspectul legat de faptul că această expunere i-ar putea ajuta pe studenți să-și reducă stresul într-un mod mai puțin subiectiv. Și am reușit, ceea ce este interesant de observat, deoarece reducerea hormonilor de stres poate avea, în timp, beneficii semnificative pentru sănătatea fizică și psihică”.

Acum, Pendry și echipa ei continuă studiile în aceeași direcție, această lucrare își propune să examineze impactul unui program de prevenire a stresului asistat de animale de companie pentru o perioadă de patru săptămâni. Rezultatele preliminare sunt pozitive și încurajatoare, demonstrând că studiul de urmărire trebuie continuat.

Ei speră să publice rezultatele finale ale acestei lucrări în viitorul apropiat.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate