Noi cu ei și ei cu noi

Noi cu ei și ei cu noi

Livia OnceriuJan 11, '19

De la gâștele care i-au anunțat pe romani despre invadatorii cetății sau sarcofagele egiptene cu mumii de pisici, până în zilele nostre, stăpânii animalelor de companie, au știut cât de importante sunt animalele pentru bunăstarea noastră fizică și psihică.

De fapt, cercetările moderne dovedesc științific un fapt cunoscut de milenii, că animalele de companie au un rol foarte important în menținerea stării de siguranță a oamenilor și chiar a comunității.

Un studiu elaborat recent a dezbătut acest aspect, analizând modul în care animalele de companie pot ajuta în mod real inclusiv persoanele care suferă de boli psihice grave precum tulburarea bipolară și schizofrenia.

Cercetătorii de la Universitatea din Manchester și de la Universitatea din Southampton din Anglia au intervievat 54 de persoane care au fost diagnosticate cu probleme de sănătate mintală pe termen lung.

În timpul interviurilor, participanții la studiu au cartografiat "rețelele personale" folosind o diagramă formată din trei cercuri concentrice, centrate în jurul nucleului reprezenat de Eu-lui.

În rețelele sociale, digitale, de tip FB, avem posibilitatea să împărțim atenția și afecțiunea între persoanele din familie - cercul interior- unde sunt incluși cei mai importanți pentru individ (beneficiarii tuturor informațiilor despre noi, oamenii, hobby-urile, animalele, activitățile, obiectele care neinteresează, etc.).

În al doilea cerc (prietenii) sunt persoanele care sunt ceva mai puțin importante, iar în cercul mai larg sunt (cunoștințele) care, sunt mai puțin importante decât cele din celelalte două cercuri.

Desigur în rețelele sociale mai există și categoria public larg, dar acesta este în cel mai bun caz limitat în marea masă a utilizatorilor, la chestiuni de larg interes social și cu o componentă mai mică de informație personală. 

Studiul a demonstrat faptul că 60% dintre participanții care dețin animale de companie le-au pus în cercul central, 20% le-au pus în cercul median, 12% le-au pus în cercul exterior și doar 8% nu le-au inclus în niciunul dintre cercuri.

În timp ce aceste rezultate sunt impresionante, ceea ce m-a sensibilizat cel mai mult în această lucrare au fost unele dintre spusele participanților despre animalele lor de companie: 

  • "Stii, când vreau doar să mă ascund de toată lumea, pisicile mă forțează să continui să mă integrez din nou în lume". - Participant la studiu, proprietar a două pisici.
  • "Când vine și se așează lângă tine într-o noapte, simți că el are nevoie de tine la fel de mult cât și tu ai nevoie de el" - participant la studiu, proprietar de câine.
  • "Ele [animalele de companie] nu se uită la cicatricile de pe brațe sau nu pun la îndoială lucrurile și nici nu te întreabă unde ai fost" - participant la studiu, proprietar de câine.
  • "Dacă nu aveam animalele de companie, cred că aș fi fost de unul singur ... Știi ce vreau să spun, așa că ... e frumos să vii acasă și să știi că păsările cântă" - Participant în studiu, proprietar a două păsări de colivie.
  • "Asta m-a surprins, știi, numărul de oameni care se opresc și vorbesc cu el, și asta, da, mă înveselește când sunt cu el. Nu am prea multe în viața mea, dar e destul de bun, da "- Participant la studiu, proprietar de câine 

Autorii studiului au concluzionat că animalele de companie le-au fost de ajutor persoanelor care suferă de boli psihice în mai multe moduri diferite, printre care:
 
• Dezvoltarea unei rutine zilnice;
• Oferirea unui sentiment de control, securitate și continuitate;
• Distragerea atenției;
• Încurajarea exercițiului fizic;
• Reducerea stigmatizării sociale a bolilor mintale;
 
Cel mai important, animalele de companie "au oferit participanților o relație aparent profundă și sigură, care de multe ori nu este disponibilă din altă parte în cadrul rețelei sau în comunitatea mai largă", potrivit studiului.
 
Deja în al treilea an în care scriu acest blog, nu sunt prea surprinsă de faptul că acesta este rolul pe care îl joacă animalele de companie în viața noastră, indiferent de numărul persoanelor pe care le includem în rețeaua noastră de socializare. Cei care ne-au scris, s-au au comentat ideile expuse s-au referit la animalele lor de companie cu dragoste și respect, ceea ce viața ne învață, nici familia nu-ți poate oferi totdeauna. Și cum studiile dovedesc că și animalele ne iubesc în felul lor, relația devine un element sigur de ancorare și suport, într-o realitate agresivă.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate