Locuitori nepoftiți ai adâncurilor intestine - despre deparazitare și paraziții intestinali ai câinilor

Locuitori nepoftiți ai adâncurilor intestine - despre deparazitare și paraziții intestinali ai câinilor

Livia OnceriuFeb 18, '17

Paraziții care trăiesc în tubul digestiv la câine sunt foarte periculoși, anumite forme de viermi intestinali putând cauza moartea animalului gazdă încât în unele țări, pentru a atrage atenția și a educa asupra riscului s-au tipărit și timbre.

Cei mai frecvent întâlniți viermi intrestinali la câine sunt viermii lați, viermii cu cârlig, viermi inelați, paraziții cardiaci. Paraziți cum sunt teniile, limbricii, toxocara sunt extremi de periculoși pentru că se pot transmite de la câine  la om.

Puii pot fi contaminați direct de la mamă, prin lapte sau chiar transplacentar, de aceea este necesar să fie menținut pe tot parcursul vieții câinilor un program de deparazitare periodic care să limiteze posibilitatea infestărilor. Un procent foarte mare de pui sunt contaminați imediat după naștere mai ales dacă mama nu a fost deparazitată.

 O altă sursă de contaminare este reprezentată de alte animale infestate cu care câinele poate veni în contact direct. Dejecțiile animalelor parazitate conțin ouă de viermi intestinali și simpla prezență pe sol a acestora, poate constitui o sursă de contaminare, traseul fiind de pe pămînt, pe labe, apoi pe jos în casă și mai devreme sau mai târziu chiar direct în gură și apoi în tubul digestiv, pentru că un câine își linge labele. Unele forme de viermi rotunzi pot pătrunde în piele prin mici leziuni sau chiar pe la nivelul pernuțelor de pe lăbuțe.

Printre cauzele apariției paraziților intestinali la câini se numară prezența puricilor, căpușelor, gândacilor și rozatoarelor, care sunt gazde intermediare pentru viermii lați și ascarizi. Pentru a controla reinfestarea este necesar să scăpăm de acești dăunători.

Ouăle de paraziți ajunse în intestin eclozează și începe infestarea. Unii viermi rămân fixați la peretele intestinal, altele pătrund în sânge și apoi ajung să formeze chisturi în diverse țesuturi.

Semnele prezenței unor viermi intestinali sunt: diareea, pierderea în greutate, încetinirea creșterii la pui. Mai pot aparea greață, vărsături, abdomen balonat, deshidratare cu gingii palide, blana lipsită de luciu și de aspect nesănătos, oboseală, mâncărimi în zona anală.

Pentru a confirma prezența  și identitatea viermilor intestinali trebuie făcut un examen coproparazitologic.

Deparazitarea internă la câini este foarte importantă pentru menținerea sănătății animalului. Vârsta primei deparazitări interne la câini este la 3 săptămâni de viața și se repetă la vârsta de 5 săptămâni, când se face și primul vaccin.

După aceasta primă deparazitare se efectuază o nouă deparazitare înainte de fiecare vaccinare și de 2- 4 ori anual la vârsta maturității, obligatoriu, numai la recomandarea și sub supravegherea medicului veterinar, care va nota toate acestea în carnetul de sănătate al câinelui.

Este recomandat să se facă o protecție lunară profilactică pentru paraziții cardiaci, care, în același timp, protejează câinele și împotriva altor paraziți, sau cel puțin trebuie continuată deparazitarea, lunar, până la vârsta de 6 luni. Acest program omoară toți ascarizii, atât pe cei proveniți din laptele matern, cât și pe cei ingerați, în stadiul de ou.

Câinii dezvoltă cea mai mare imunitate la paraziți, atunci când aceștia sunt în stadiu larvar și migrează în țesuturi. Acești paraziți sunt: ascarizi, viermi cu carlig și oxiuri. Viermele bici și viermii lați nu au o fază migratoare și dezvoltă o imunitate mult mai scăzută.

Pentru a ține paraziții sub control, trebuie distruse ouăle și larvele de pe suprafețe cu care câinele poate veni în contact înainte ca animalul să se reinfesteze. Aceasta înseamnă realizarea unui adăpost excelent din punct de vedere sanitar, menținut curat și uscat.

Medicamentele imunosupresoare, evenimentele stresante, cum ar fi gestația, intervențiile chirurgicale, bolile severe, traumatismele și tulburările emoționale (transportul sau schimbarea adăpostului) activează multe larve de paraziți închistate.

Tratamentele antiparazitare sub forma de tablete ce se administrază pe gură se repetă la intervalele recomandate de medicul veterinar. Repetiția are rolul de a surprinde cât mai multe generații de paraziți, ținând cont că medicamentele nu pot acționa pe toate formele de existență a viermilor. O singură administrare poate atinge paraziții adulti, dar nu și formele larvare sau ouăle care pot ecloza după câteva luni, de unde și necesitatea repetării tratamentului.

Toți câinii ar trebui să facă un examen coproparazitologic măcar o dată pe an!

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate