Husky Siberian

Husky Siberian

Iulian CuciureanuFeb 4, '19

Husky Siberan este un câine de mărime medie care provine din familia Spitz. Acesta este energic, jucăuș și este recunoscut pentru stratul de blană dublă, care îi conferă rezistență împotriva frigului și pentru ochii albaștri. Husky nu este un câine pentru oricine, întrucât are o fire extrem de independentă și este recunoscut ca fiind foarte greu de dresat deoarece rasa și-a păstrat în mare parte instinctele animalului sălbatic și are tendința să și le urmeze indiferent de educația primită.

Comportament

Husky Siberian este nobil și prietenos, însă în același timp, îndrăzneț și alert. Nu are sub nici o formă calitățile unui câine de pază și apărare. Se atașează foarte mult de oameni, este devotat stăpânilor și ii place să fie mângâiat și alintat și independent. Deoarece se plictisește repede, are nevoie de multe jucării care să îi capteze atenția și să-l țină ocupat pentru o scurtă perioadă de timp. De asemenea, adoră să se joace alături de stăpânul lui. Este esențial să faceți acest lucru cel puțin odată pe zi. În cazul în care nu îi acordați atenția necesară, acesta își va schimba radical comportamentul: va începe să schelălăie și să distrugă mobilierul din casă.

Caracteristici fizice

Capul: Acești câini au capul de dimensiuni medii, bine proporționat față de corp. Fața are o expresie plăcută, dulce, iar privirea trebuie să fie ageră și prietenoasă.

Urechile: Au mărime medie, sunt groase, orientate în sus și puțin rotunjite la vârf. Pe acestea se poate observa un strat gros de blană, care le protejează împotriva frigului.

Ochii: Au formă alungită, sunt poziționați ușor oblic și la distanță moderată unul față de celălalt. Culoarea albastră este o caracteristică a rasei, dar nu este obligatorie, standardul acceptând și bleo, de culoarea chihlimbarului sau maro. La unele exemplare un ochi poate fi albastru iar cel de-al doilea bleo (heterocromie completă) ori jumătate de ochi maro și jumătate albastru (heterocromie parțială).

Corpul: Husky are un corp solid, de mărime medie. Spatele este drept, iar pieptul adânc și puternic, însă nu foarte lat, comparativ cu alte rase.

Coada: Acești câini au coada lungă și foarte bine îmblănită, părul de pe coadă fiind de lungime medie. Deobicei, Husky își ține coada pe spate în formă de semicerc.

Blana: Este formată din două tipuri de păr: subpărul (puful) și părul de acoperire, cu fire de lungime medie, foarte dese. Sub-părul este moale și dens dar este normal să lipsească în timpul perioadelor de năpârlire sau să fie puțin prezent la Husky ținuți în interior pe tot parcursul anului. Blana trebuie să fie plăcută la atingere, nu prea aspră, cu textură netedă.

Dimensiunea și greutatea:

Înălțimea măsurată la greabăn:
Masculi: 55 cm - 60 cm;
Femele: 50 cm - 55 cm;

Greutatea:
Masculi: 20 kg - 27 kg;
Femele: 16 kg - 23 kg;

Boli specifice

În general sunt câini sănătoși, care nu răcesc ușor, însă pot suferi de câteva boli specifice rasei. Majoritatea acestora sunt afecțiuni ale ochilor precum: cataracta, distrofii ale corneei sau entropion (răsucirea ploapelor). La vârsta de 6 luni, la unele exemplare poate debuta paralizia laringiană.

Husky Siberian este utilizat ca și câine de sanie și participă la concursuri de diferite categorii. Este considerat ca fiind cel mai rapid dintre câinii nordici. În ziua de azi, din păcate, rasa începe să se dividă în două categorii: Husky de sanie, aceștia fiind înalți, supli, cu picioare lungi și Husky de show care tind să pară mai mici, mai compacți și greoi. Pe lângă performanțele lor dobândite la sanie, acești câini pot fi folosiți în competițiile de Skijoring sau, în cazul în care nu există zăpadă, sania trece la un cărucior metalic, ușor, cu 3 sau 4 roți.

 

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate