Ghidul practic pentru protecția împotriva paraziților externi

Ghidul practic pentru protecția împotriva paraziților externi

Livia OnceriuMar 3, '17

 

Antipoux

O gamă completă de produse dedicate îndepărtării și lichidării paraziților de pe animalele de companie.

Ce este un parazit extern?

Paraziții externi sunt organisme care trăiesc pe suprafața pielii gazdelor lor.

Puricii

  • Puricii pot infesta animalele, omul, precum și mediul înconjurator (covor, așternuturi, canapele etc.). Adultul se hrănește în mod regulat cu mici cantități de sânge de la câini, pisici sau om.
  • Ei pot crea disconfort pentru animalul gazdă parazitat, prin mușcăturile lor mici, dar dureroase, precum și prin reacții alergice locale, care la mulți oameni și câini se dezvoltă prin contactul cu saliva puricilor. Sunt prolifici, producând mii de ouă în timpul perioadei lor de trei - patru luni de viață. În condiții ideale, ciclul de viață al puricilor durează doar două săptămâni, de la nivelul de larvă, la pupă și apoi la purici adulți, capabili să depună ouă.

Infestarea cu purici a animalului se poate produce în timpul contactului cu alte animale sau din mediu : de exemplu, în timp ce se joaca în gradina!

Căpușa

Căpușa aparține familiei arahnide. Ea trăiește atașată pe pielea gazdei sale și se hrănește cu sânge și nu se desprinde până când nu își mărește volumul.

Sunt cunoscute 4 stadii de dezvoltare:

  • Ou, Larva, Nimfă. Larvele și nimfele sunt atașate pe gazde mici (șoareci, șobolani) și se hrănesc cu sângele lor
  • Adultul – femelele adulte caută o noua gazdă (câinele), se hrănesc și se măresc. Ele se desprind, căzând pe pământ și răspândesc ouale în locuri izolate. Femelele pot depune între 3000 – 6000 ouă.
Căpușele iubesc zonele umede cu vegetație cum ar fi pădurile, pășunile, grădinile.

    Cum depistezi dacă animalul tău este infestat?

    Reacția animalului  (căine sau pisică) este de obicei mai evidentă în cazul infestării cu purici decât în cazul căpușelor.

    Prezența puricilor

    • Animalul  se scarpină incontinuu
    • Prezintă leziuni cutanate pe regiunea dorso-lombară, la baza cozii: mici cruste, leziuni de grataj, leziuni datorate alergiei la mușcătura de purice
    • Prezența puricilor pe periile utilizate la pieptănatul animalelor, mici granule negre pe pielea animalului (pot fi confundate cu murdăria) și care reprezintă dejecțiile parazitului.

     De multe ori pisicile nu prezintă semne clinice vizibile de infestare cu purici!

    Prezența căpușelor:

    • Pe fata si urechile animalului
    • Pe suprafata interdigitala
    • In zona axilara
    • In zona perianala/ inghinala

     

    • Ranile cauzate de capuse se pot infecta si apar micro-abcese.
    • Capusele sunt vizibile cand sorb sangele

     

    Care sunt riscurile?

    Cand un animal este infestat cu purici sau capuse, el poate dezvolta diferite maladii ale pielii (de la simpla iritatie, la dermatita alergica la piscatura de purice), sau poate fi contaminat cu microorganisme (bacterii, virusuri) transmise de catre parazit prin contactul cu saliva lui.

    Maladii ce pot aparea in timpul infestatiilor:

    De la purici:

    • DAPP ( dermatita alergica la muscatura de purici)
    • Anemie
    • Bartonelloza
    • Dipylidioza
    • Rickettsioza
    • Filarioza
    • Thelazioza

    De la capuse:

    • Piroplasmoza
    • Maladia Lyme ( borelioza)
    • Ehrlichioza

    Cum imi ajut animalul?

    Conduita de prevenire: utilizati produse repelente ce indeparteaza parazitii, insectele si reduc riscul infestarii cu purici si capuse la pui si adulti.

    Antipoux-van solutie uleioasa sau Vanprotect- spray.

    Igiena: Utilizati, pentru un plus de siguranta, un sampon cu actiune repelenta (Antipouxvan plant sau plant forte) pentru igiena pe tot parcursul anului.

    Depistarea activa a infestarii: in perioada de risc maxim (perioada calda a anului), supravegeati cu atentie animalul, periati-l des pentru a depista aparitia parazitilor.

    Tratamentul infestarii: utilizati produse antiparazitare externe tip spot on, ce omoara in timp scurt parazitii deja instalati pe animalul de peste 2 luni sau 2 kg greutate.

    Utilizati un produs din gama Antipoux spot-on pe animalul vostru (aplicati solutia din pipeta direct pe pielea animalului, prin indepartarea parului, in zona dintre omoplati, unde animalul nu se poate linge). Solutia contine fipronil, un insecticid puternic cu remanenta de 30 de zile. 

     

    In functie de greutatea animalului, puteti alege unul din produsele gamei:

    Tabel nivel dozare/animal

    ANTIPOUX Spot-on

    Categorie greutate

    Continut fipronil

    Volum (ml) pipeta 

     Cat

    -

    50 mg

     

    0,5 ml

    Dog S

    de la 2 pana la 10 kg

    67 mg

     

    0,67 ml

    Dog M

    de la 10 pana la 20 kg

    134 mg

     

    1,34 ml

    Dog L

    de la 20 pana la 40 kg

    268 mg

     

    2,68 ml

    Dog XL

    de la 40 pana la 60  kg

    402 mg

     

    4,02 ml

    Puteti alege folosirea unei solutii repelente cu extracte de plante, pentru utilizarea la pui sub 2 luni sau la animalele care vin in contact frecvent cu copiii mici.

    Pentru spatii:utilizati un produs antiparazitar/ insecticid adaptat pentru mediul in care traieste animalul (Corsar /Piretrovan spray). Nu uitati sa insistati pe zonele ambientale, cum ar fi canapele, covoare si locurile in care doarme cainele sau pisica.

    Tratati animalele de companie lunar, tot timpul anului, dar mai ales in timpul perioadelor de risc (lunile aprilie-octombrie).

    In cazul capuselor, extrageti cu grija parazitul cu ajutorul unui dispozitiv pentru indepartarea capuselor. Nu utilizati alcool: puteti creste riscul infectiei! Dupa aceasta operatie, dezinfectati pielea cu solutie de IOD IODURAT.

    Mai multe informatii gasiti in prospectul medicamentelor.

    Lasă un comentariu

    Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate