Fitness pentru animale de companie cu artroză

Fitness pentru animale de companie cu artroză

Livia OnceriuMar 6, '17

Un consult la veterinar confirma diagnosticul

Durere la mișcare, articulații înțepenite, schiopătat, reducerea mobilității în general pot  fi semne de afectare articulara.

După confirmarea diagnosticului de artroză, veterinarul vă poate indica cele mai bune secvențe de terapie a durerii. Durerea poate fi astfel stăvilită, dar terapia se completează cu indicații de dietă pentru animalele supraponderale și cu suplimentarea alimentației cu elemente benefice metabolismului  cartilajului, precum și combinarea cu exercițiu fizic, adaptat nevoilor individuale ale câinelui sau pisicii cu artroză. Orice altă afecțiune asociată poate fi identificată. Să nu uităm că artroza apare la animale în vârstă, cu risc crescut de diabet, insuficiențe renale sau cardiace.  Veterinarul monitorizează evoluția și progresul obținut cu diverse combinații terapeutice, apariția efectelor secundare la administrarea medicamentelor.

Exerciții  de intensitate potrivită

Activități fizice recomandate și care au o intensitate potrivită pentru animalele de companie suferind de artroză sunt mersul la pas și înnotul, acestea mențin tonusul muscular, tendoanele și ligamentele flexibile, asigură o flux sanguin crescut la nivelul articulațiilor și cresc consumul energetic, prevenind obezitatea. Exercițiul fizic trebuie să fie de intensitate mică, executat cu o frecvență regulată, cel puțin cinci zile pe săptămână dar să nu depășească 15-30 minute. Înnotul este foarte indicat la câini pentru că apa susține greutatea animalului, ușurând efortul și inhibând mișcări bruște excesive. Pentru pisici se recomandă sesiuni scurte de joacă, dar în care să lipsească săriturile, răsucirile bruște sau alergatul.

Încălzirea

Pentru a preveni crampele, întinderile și alte leziuni musculare dar și pentru a induce un ritm cardiac crescut potrivit pentru exerciții fizice mai intense, se începe timp de câteva minute, cu o plimbare la pas sau o joacă ușoară care să atragă participarea animalului, care la început se mobilizează mai greu și poate refuza mișcarea datorită durerilor. Nu uitați să-l încurajați cu o vorbă bună, o mângâiere și o mică tratație sub forma unei recompense sănătoase. O experiență pozitivă asociată exercițiului fizic este de ajutor și asigură participarea cu mai mult antren.

Semnele de supraîncălzire

Urmăriți semnele de epuizare: gâfâiala excesivă, durerea ce determină schiopătarea etc. Dacă aceste semne apar, trebuie să opriți imediat activitatea care le-a determinat și să consultați un specialist care să evalueze din nou situația. Pentru un animal puțin obișnuit cu exercițiul fizic susținut, continuarea activității nu este recomandată datorită riscurilor pentru sănătate.

 Finalul sesiunii de exerciții

La fel de important ca și încălzirea, finalul sesiunii de exerciții se face prin calmarea frecvenței cardiace. După o perioadă de adaptare la noul regim de activitate, câinele sau pisica cu artroză par să suporte mai usor mișcarea, devin mai agitați, sar și încearcă să alerge după bunul lor plac. Acest lucru poate fi dăunător pentru articulații. În perioada de final reducerea mișcărilor ajută și la reducerea durerilor și a reducerii mobilității articulațiilor ce par înțepenite dar și ajută la eliminarea acidului lactic acumulat în mușchii ce au fost mobilizați prin exercițiu.  Masajul  simplu sau cu produse specializate Vanogel camforat asociat la finalul sesiunii susține o mai bună circulație la nivelul musculaturii și articulațiilor afectate.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate