Despărțirea e dureroasă

Despărțirea e dureroasă

Livia OnceriuAug 12, '16

Mulți câini sunt prea atașați de proprietarii lor, iar atunci când sunt lăsați singuri, vine prăpădul. Distrugerea, eliminarea inadecvată a dejecțiilor, neîncetatele vocalize sunt unele dintre cele mai frecvente semne ale unei probleme de anxietate legată de separarea de stăpân, dar  evaluarea trebuie să fie făcută în context cu restul comportamentului câinelui.


De multe ori activitățile menționate mai sus pot fi atribuite lipsei de educație, sau sunt manifestări de plictiseală din cauza lipsei de stimulare mentală și / sau fizică în cazul în care câinele este lăsat singur cu un rezervor de energie necheltuită și fără modalități de eliberare.

În unele cazuri, eforturile distructive se vor concentra la punctele de ieșire, cum ar fi ușile și ferestrele, sau pe obiecte care aparțin proprietarilor. De exemplu, ați venit acasă și ați găsit câinele  mestecând  o carte pe care o citiți sau o pereche  de pantofi (elementele care rețin mirosul). Sau pe ușa se văd ghearele câinelui sau urme de rosături. Aceste comportamente sunt susceptibile a fi legate de o problemă de separare. Cu toate acestea, acțiunile de eliminare a dejecțiilor nu sunt dovezi concludente ale unei probleme de separare și trebuie să fie evaluate în context.

O condiție care susține diagnosticul de anxietate de separare, este că aceste comportamente apar de fiecare dată când  un câine este lăsat singur și nu sunt incidente izolate. La început, el poate fi pur și simplu îngrijorat când omul de care el este cel mai legat iese pe ușă; mai târziu, el poate intra în panică atunci când se întâmplă acest lucru și situația scapă de sub control. El se simte părăsit și se teme.

Nu totdeauna prezența unui alt caine, sau a unei alte persoane în casă poate reduce anxietatea animalului instalată odată cu plecarea stăpânului său.

Descrisă ca o situație în care animalele prezintă simptome de anxietate sau stres excesiv atunci când sunt lăsate singure, anxietatea de separare este de cele mai multe ori însoțită de refuzul mâncării și al apei, stare de agitație, câinele gâfâie și salivează excesiv.

Mamiferele tinere experimentează anxietatea atunci când sunt separate de mamele și frații lor, acesta fiind un mecanism de supraviețuire adaptativ. Un cățeluș, care este separat de familie plânge în suferință, permițându-i mamei să-l găsească și să-l salveze cu ușurință. In sălbăticie, chiar și un câine adult care rămâne singur este prosibil să moară de foame, din moment ce nu are cum vâna sau ataca, fiind expus dacă nu are o pereche pentru protecția reciprocă.

Având în vedere importanța companionilor pentru un câine, aceasta  vorbește mult despre adaptabilitatea lui ca specie (pe care  să o putem condiționa ca să accepte să fie lăsat singur!), suntem norocoși că nu sunt mai multe probleme decât avem, mai ales în ziua de astăzi, în care în puține gospodării mai stă cineva acasă în mod regulat în timpul zilei pentru a ține câinelui companie.

Identificarea si diagnosticarea corespunzătoare a  anxietății  separării  la câini
O conștientizare sporită a problemei  a determinat o creștere a identificărilor  greșite ale  comportamentelor care se aseamănă cu comportamentul stresului  de separare, dar de fapt nu sunt.

De exemplu, murdărirea casei poate fi legată de anxietate, dar sunt multe alte cauze posibile. Printre acestea se numără dresajul  incomplet, lipsa accesului la zonele corespunzătoare, așteptările nerezonabile ale proprietarului, (aceasta se așteaptă ca un câine  să se țină fără să-și facă nevoile fiziologice timp de 10 ore sau mai mult), frica, excitarea, comportamentul de marcare sau incontinența fizică propriu-zisa.

Comportamentul distructiv poate fi un rezultat al anxietății de separare, sau ar putea fi un comportament normal de cațeluș jucăuș, o reacție la stimuli externi și/sau o modalitate de a-și consuma  excesul de energie.

Anxietatea  de separare ar putea fi cauza lătratului excesiv transformat în  urlet, sau câinele ar putea fi stimulat de sunetele de străzii (trafic, oameni care vorbesc), solidarizare sociala (aude alți câini lătrând),  de joaca, agresivitate, sau frica.

În cazul în care accidentele de eliminare a dejecțiilor  apar atunci când proprietarul este acasă, dar și atunci când câinele este lăsat singur, este mult mai probabil o problemă de educație  decât o problemă de separare.  Distrugerea  legată  de separare de este de obicei direcționată spre eforturile de evadare din spațiu închis: rosături sau zgârieturi de pervazuri, tocuri de uși și pereți. Dacă distrugerea este generalizată în întreaga casă, nu este problemă de izolare  si atenția trebuie îndreptată mai degrabă  spre alte cauze posibile. O camera video  strategic  situată poate ajuta la identificarea posibililor stimuli externi, cum ar fi vizitatorii la domiciliu sau zgomote neobișnuite, care ar putea declanșa ceea ce altfel ar putea părea a fi comportamente legate de separare.

Diferența dintre Izolare și anxietatea de separare
În primul rând, un câine poate manifesta de la o suferință ușoară până la o tulburare de anxietate severă. "Stresul" indică o intensitate mai mică a fenomenului, în timp ce "anxietatea" este un atac de panică extremă.

Distincția dintre "izolare" și "separare" este la fel de importantă. Frica de izolare  înseamnă că un câine nu vrea să fie lăsat singur, iar orice alt  om  îi va putea ține companie și, uneori, chiar și un alt câine. Stresul sau anxietatea  adevărata de separare  înseamnă că animalul de companie este hiper-legat de  o anumită persoană și  manifestă comportament  de stres  dacă acea persoană este absentă, chiar dacă alți oameni sau câini sunt prezenți.

Exerciții pentru modificarea comportamentului
Există o serie de pași pentru a rezolva comportamentul câinelui în cazul  anxietății  de izolare  sau separare: 
• Antrenați  câinele în sesiuni de exerciții de 20 până la 30 minute înainte de a pleca. Un câine obosit are mai puțină energie, cu care să fie anxios și distructiv.

 • Cu cinci minute înainte de a pleca, dați câinelui o recompensa sau o jucarie pentru a-i lua mintea de la plecarea dvs. iminentă
 • Asigurați-vă că plecările și sosirile dumneavoastră sunt calme și putin emoționante. Fără scene de îmbrățișări, sărutări,  "Mami te iubește". Dacă el devine excitat și sare peste tot în jurul dvs.  la întorcerea acasă, ignorați-l, întoarce-ți-i spatele  și pleacați. Atunci când în sfârșit se liniștește, spune-ți-i salut și întâmpina-ți-l  foarte calm.
 • Schimbați ordinea firească/rutina acțiunilor dvs. atunci când plecați, așa că, anxietatea lui nu se va manifesta febril în timp ce recunoaște indiciile de plecare. Suntem și noi ființe domestice, deci acest lucru este greu de făcut. Mănâncă micul dejun, înainte de duș în loc de după. Ridică cheile și pune-le  în buzunar înainte de a lua câinele afară pentru a-și face nevoile. Pune servieta în mașină în timp ce ești încă în pijamale.
 • Folosiți comenzi simple cum ar fi "voi fi înapoi", atunci când știți că veți reveni în perioada de timp în care câinele poate tolera singuratatea, și repetați de mai multe ori pînă când acest lucru ajută câinele să se relaxeze, știind că poate avea încredere în dvs. că vă întorceți.
 • Încercați soluții alternative: bonă de o zi pentru câine ( poate fi potrivit pentru unii câini, dar nu și pentru alții). Ați putea găsi un vecin sau o rudă, care este legată de casă si ar putea aprecia compania canină.
  • Dacă aveți în vedere adoptarea unui al doilea câine, încercați mai intai să împrumutați un câine calm, stabil și compatibil, de la un prieten, pentru a vedea dacă acest lucru ajută la îndepărtarea stresului câinelui dvs.
  • Eliminați cât mai mulți alți factori de stres din lumea câinelui pentru a-l ajuta să-și  mențină echilibrul în lipsa dvs. Nu utilizați  lanțuri, zgărzi cu șocuri, pedepsele verbale sau fizice dure (mai ales în legătură cu comportamentele sale de anxietate).
  • Luați în considerare părerea unui specialist în comportament (etolog, veterinar)  pentru a fi sigur că sunteți pe drumul cel bun - și pentru a vă ajuta să explorați  posibilitățile de utilizare a unor medicamente anti-anxietate pentru a maximiza eficiența eforturilor dvs. de modificare a comportamentului.

Fixarea este munca grea. Este prea ușor să devii  frustrat de un comportament distructiv  al câinelui tău. Amintiți-vă că el nu alege să o facă din ciudă sau răutate - el a intrat în panică fără dvs., persoana care îl protejează. Nu e distractiv nici pentru el, momentele în care sunteți plecat sunt lungi și terifiante.

Angajamentul de a modifica comportamentul câinelui făcându-l să fie curajos atunci când e  singur, va salva nu numai casa dvs. de la distrugere, dar  va spori imens și calitatea vieții cainelui - precum și  pe a dumneavoastră.

Intră în magazinul nostru online și vezi produsele noastre >>>

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate