De ce câinele meu își linge labele?

De ce câinele meu își linge labele?

Iulian CuciureanuJul 19, '19

O mulțime de proprietari observă acest comportament la câinii lor și se întreabă dacă ar trebui să fie îngrijorați. În unele cazuri, câinii vor linge ușor sau cu insistență una sau ambele labe, în timp ce alți câini vor merge atât de departe încât să-și roadă degetele de la picioare, ceea ce poate fi un aspect deranjant pentru orice proprietar de animale de companie.

Deci, ar trebui să vă faceți griji?

Răspunsul cel mai direct și scurt este afirmativ. Întotdeauna trebuie să vă consultați cu medicul veterinar despre acest comportament, mai ales dacă apare brusc, persistă pentru perioade lungi de timp sau este însoțit de o stare de roșeață, umflare, miros înțepător, un aspect de sângerare, de șchiopătare sau alte posibile semne care atestă persistența durerii și chiar de infecție.

Deși majoritatea câinilor se manifestă ocazional din motive necunoscute, alții sunt predispuși să-și lingă sau să-și roadă excesiv picioarele. În aceste cazuri, labele lor (în special la câinii care au blana de culoare deschisă) vor arăta adesea colorate, cu nuanțe de roz spre ruginiu, care nu este altceva decât rezultatul contactului între pigmenții porfirii ce se găsesc în salivă.

Cauze posibile pentru apariția bruscă a obiceiului de a linge și de a-și roade picioarele

Există o diversitate de motive pentru care câinele dumneavoastră ar căpăta brusc obiceiul de a-și linge sau mușca labele picioarelor: răni la nivelul degetelor de la picioare sau a pernuțelor labelor, rupturi ale ghearelor, fracturi sau arsuri și bătături, obiecte sau organisme străine care pot fi așezate între degetele de la picioare, cum ar fi căpușe, pietre, smocuri de iarbă, aschii de lemn, ciucuri de ghiață.

Câinii sunt predispuși la un astfel de comportament și din alte cauze cu mult mai grave, cum ar fi chisturile inter digitale, tumorile și alte tipuri de cancer, boli alergice ale pielii precum și bolile autoimune ale patului unghiilor sau pernuțelor.

Cauze posibile pentru cronicizarea obiceiului de a linge și a-și roade picioarele

Boala alergică a pielii este cel mai frecvent motiv pentru care rasa canină își linge și roade picioarele, în timp ducând la cronicizarea acestui obicei. Alimentele alergice sunt în mod obișnuit principalii vinovați, iar infecțiile secundare din drojdii și bacterii pot exacerba mai mult comportamentul câinilor.

Mulți câini care obișnuiesc să își lingă și să-și roadă picioarele pentru perioade lungi de timp vor face și acest lucru, deoarece se pare că se simt bine  manifestamdu-se astfel. În aceste cazuri, veterinarii caută o boală non-comportamentală care să fi declanșat inițial comportamentul devenit în timp obsesiv. De exemplu, câinii pot dobândi granuloame - răni cauzate de lingerea obsesivă a vârfurilor degetelor de la picioare, respectiv a membrelor inferioare - ar fi putut fi declanșat inițial pentru a linge zona respectivă din cauza unei vătămări, a unei mâncărimi simple sau a unei reacții la un alergen.

Indiferent de cauză, dacă observați, că animalul dumneavoastră de companie își linge sau roade labele, apelați neapărat la sfaturile unui medic veterinar, mai ales că cele mai multe dintre aceste cazuri sunt tratabile dacă beneficiați din timp de ajutor din partea unui profesionist .

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate