Înțelegerea limbajului câinelui

Înțelegerea limbajului câinelui

Livia OnceriuApr 27, '16

Semne de Agresivitate

Mârâitul este un mijloc valoros de comunicare pentru un câine - lucru pe care proprietarii de câini ar trebui să-l aprecieze și să-l respecte, mai degrabă decât să-l pedepsească. Desigur, nu ne place atunci când câinele nostru mârâie la noi, dar nici nu vrem ca el să nu mârâie deloc, mai ales atunci când ceva îl deranjează.

Comunicarea este importantă într-o relație de succes între om și câine, iar înțelegerea limbajului nonverbal al câinelui este primordială.

Se întâmplă de multe ori ca proprietarul să pedepsească câinele pentru că mârâie și acest lucru va duce la suprimarea comportamentului, eliminând capacitatea lui de a ne avertiza că situația e pe cale de a escalada, la propriu și la figurat, degenerând într-un comportament și mai agresiv.

Așa că, dacă nu ar trebui să pedepsești câinele pentru că mârâie, ce ar trebui să faci?

Data viitoare când câinele mârâie la tine, încearcă acest lucru:

1.) Oprește-te, indiferent ce faci! În cazul în care intensitatea mârâiului este aproape de pragul în care comportamentul escaladează și câinele mușcă - adică, dacă nu e prea mult timp între cele două evenimente, pentru a fi în siguranță, pune-te la adapost! În cazul în care mârâiala lui nu înseamnă că o mușcătură este iminentă, oprește ceea ce faci, dar stai pe loc fără să dai semne că te simți intimidat. Așteaptă până când se relaxează, apoi te îndepărtezi, astfel încât să pară că recompensezi comportamentul relaxat, mai degrabă decât cel agresiv.

2.) Analizează situația. Ce a provocat mârâiala? L-ai atins, sau îl toaletezi? Ia-i îngrădit posibilitatea de mișcare? Ai avut un contact vizual direct? I-ai luat ceva din față, un obiect pe care îl percepe ca fiind al lui? L-ai pus să facă ceva ce îl irită sau îl înspăimântă? Se știe că agresiunea este provocată de stres, cu excepția unei situații rare în care este vorba de un sindrom idiopatic. Agresivitatea este rezultatul unei încărcări emoționale determinate de stres și se exprimă prin nivele crescânde de comportament agresiv: privirea fixă, poziționarea, arătarea colților, mârâiala, mușcătura și lupta propriu-zisă.

3.) Gășeste  un alt mod de a-ți realiza obiectivul sau de a continua activitatea propusă, fără a suscita un mârâit. Atrage-l mai degrabă decât să-l manipulezi fizic împingindu-l sau să-l trăgându-l brutal. Pune pe altcineva să-i dea recompense în timp ce tu îl atingi, îl toaletezi sau îi limitezi mișcarea. În cazul în care trebuie să repeți tot ceea ce ai făcut și i-a provocat mârâiala, nu o face din nou până când nu poți să-l convingi că este un lucru bun, mai degrabă decât un lucru care îi va produce rău.

4.) Evaluează factorii de stres din lumea câinelui tău și încearcă să reduci sau să elimini cât mai mulți dintre ei este posibil.

De exemplu, în cazul în care câinele nu este obișnuit cu străinii, dar casa ta se umple de musafiri pentru câteva ore, fără îndoială câinele poate reacționa violent.

Câinii care se tem de zgomote neobișnuite ar putea fi într-o stare de disconfort acut în cazul în care pe șantierul de pe o stradă din apropiere se săpa cu utilaje grele, sau a avut loc o furtună cu fulgere și tunete. Aspiratorul este un alt stressor obișnuit pentru câini.

Cearta cu partenerul de viață, poate stresa câinele așa cum stresează oamenii. Dacă tu ești stresat, câinele te simte și se neliniștește și el. O pedeapsă aspră verbală sau fizică, atunci când latră la poștaș, sau se luptă la gard cu un alt câine. Lista ar putea continua la nesfârșit.

Când ai identificat triggerul de agresivitate, respectiv stresul declanșant, poți încerca să îndepărtezi sau să minimizezi situațiile de apariție a conflicului deschis. O altă soluție ar fi să reduci nivelul de stres prin  administrarea unor substanțe sintetice din gama medicamentelor psihotrope sau suplimente alimentare cu componente naturale din extracte de plante cu rol de calmare, precum Calmovan Dog.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuiesc aprobate înainte de a fi publicate